A vízhez való vonzódás szinte egyidős az emberiséggel, hiszen az ősi elemek egyike. Így nem csoda, hogy éppen az úszás az egyik legnépszerűbb versenysport és szabadidős sporttevékenység, ami akár az egész életünket végigkísérheti. Hiszen már babaként elkezdünk ismerkedni a pancsolással, sőt: sokszor már magával az úszással is, miközben sok nagyszülőkorú hobbiúszóval is találkozunk az uszodákban. Magától értetődik tehát, hogy miért olyan közkedvelt kikapcsolódási lehetőség ez a sportág – de vajon mitől olyan jótékony hatású?

Az úszás az orvosok egyöntetű véleménye szerint is a legegészségesebb sportok közé tartozik. Az összes sportág közül ez kíméli a leginkább az ízületeket, ezért idősebbeknek és mozgássérülteknek is érdemes elkezdeni, de rehabilitációs célokra is remekül alkalmas. A víz felhajtóereje leveszi a szervekről, a gerincről és a csontozatról a test súlyának terhét, így a súlyfelesleggel küzdők is bátran szelhetik a hullámokat. Ez a mozgásforma ráadásul bizonyítottan fokozza a szellemi teljesítményt, így iskolásoknak különösen ajánlott két matekóra közé beiktatni egy úszásórát.

Az úszásnak Magyarországon nagy hagyománya és presztízse van, hiszen rengeteg olimpiai bajnokkal büszkélkedhetünk. Ez motiváló erőként hat a hobbiúszókra, így a magyarok eredendő úszótehetsége egyre gyakrabban mutatkozik meg például nyílt vízi úszóeseményeken. Ma már a hagyományos, nagy múlttal büszkélkedő Balaton-átúszás mellett egyre több kisebb-nagyobb eseményre kerül sor, amelyeket a sport öröme mellett a közösségi élmény is emlékezetessé tesz.