A biciklizés sokunk számára a gyerekkori, vidéki vakációkat idézi, amikor a suliból végre kiszabadulva közösen fedezhettük fel a barátokkal a környéket. Azt hihetnénk, hogy felnőttként erre kevesebb idő jut, de ha jobban belegondolunk, ez nem feltétlenül igaz. Hiszen egyre többen kerekeznek a munkahelyükre, amivel szinte észrevétlenül letudják a napi mozgásadagjukat. Eközben pedig még a környezetet is óvják, sőt: időt spórolnak, hiszen nem ragadnak be a dugóba a reggeli vagy esti csúcsforgalomban. Ráadásul a biciklizés egy egészséges „függőség”, aminek köszönhetően hamar egy teljesítménytúrán találhatja magát az ember, ahol újra felfedezheti a természetet.

Legjobb a szabadban bicajozni, de a rossz idő sem akadály. Ilyenkor hódolhatunk a spinningnek, ami remek alapozás lehet egy nagyobb szabadtéri túra megtételéhez, amit a napsütéses évszakokra tervezünk.

Még nagyobb élmény, ha nem egyedül bringázunk. Emlékezetes osztálykirándulás vagy családi kiruccanás lehet, ha az ország legszebb tájain, a természetben tekerünk közösen, egymással versengve.

Van, aki mégis inkább egyénileg szereti feszegetni a saját határait, egyre több hegymenetet végigküzdve, és egyre nagyobb távokat teljesítve. Érthető, hiszen egy kiadós erdei vagy tóparti kerékpározás közben kiszellőztethetjük az agyunkat, így nemcsak testileg, de szellemileg is új erőre kaphatunk.

Aki egyszer beleszeretett a biciklizésbe, nehezen tud lemondani róla. Ennek köszönhető, hogy ma már sok amatőr sportoló is bátran belevág egy-egy komolyabb teljesítménytúrába. Ezeken a versenyeken a győzelem másodlagos, hiszen egytől egyig mindenki bajnok, aki ledöntve a saját korlátait, megküzd a kitűzött távval vagy annak egy részével. Ebben sokat segítenek a többiek, akik húzzák, motiválják a mezőnyt és az egyes versenyzőket. Így hamar rádöbbenhetünk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint valaha gondoltuk volna. Ez a sikerélmény és motiváció pedig a sporton túli életünkben is elkísér minket.

De ne feledkezzünk el az egészség megóvásáról sem, amihez nagy segítséget nyújthat a rendszeres kerékpározás. A biciklizés erősíti az immunrendszert, számtalan betegségtől megvédve minket. Nagy előnye, hogy nem terheli túl az ízületeket, így akár idősebb korban vagy nagyobb súlyfelesleggel is elkezdhető. A testünk mellett a lelkünket is rendbe teszi: egy kiadós kerekezéssel csökkenthető többek között a szorongás és a napi stressz szintje. Röviden tehát: ha nyeregbe pattanunk, akkor nyeregben érezhetjük magunkat a mindennapi életünkben is!