Bátran állíthatjuk: Magyarország igazi futónemzet. Szinte bármerre járunk, kocogókkal találkozunk. Kora reggel és estefelé, a Margitszigettől a Balatont szegélyező hangulatos utakon át egészen az erdei futópályákig. De vajon minek köszönhető a futás egyre nagyobb népszerűsége? A természet megnyugtató közelsége, a folyamatosan jobb teljesítményre sarkalló versenyszellem, a testi-lelki feltöltődés mind-mind mellette szól. Mindezeken túl pedig az a tény, hogy egy jófajta futócipőn és némi elszántságon kívül semmi egyéb nem kell ahhoz, hogy belevágjunk és beleszeressünk ebbe a mozgásformába.

A futás egyik legnagyobb vonzereje, hogy csak önmagunkra szánt énidővel ajándékoz meg minket. Sokan csak kocogás közben tudnak egyedül lenni, és rendbe szedni a gondolataikat. Másokat viszont épp egy családtagokból vagy munkatársakból verbuválódott csapat motivál arra, hogy a futópálya felé vegyék az irányt. Csapatépítésnek sem utolsó a közös kocogás vagy egy váltóverseny! A nagy közös nevetésekről és az edzés közbeni csevegésről nem is beszélve.

Az egyéni és közösségi élményeken túl sok objektív érv is futásra ösztönöz. A rendszeres kocogás – mint az egyik leghatékonyabb zsírégető sportág – megóv a pluszkilóktól. Emellett nagyszerű a hazánkban szinte népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémák megelőzésére. Meditatív hatásának köszönhetően pedig a depresszió és egyéb lelki gondok ellenszere is lehet.