Az erdő és a hegyvidék jóval többet nyújt a természet szépségénél és az aktív kikapcsolódás lehetőségénél. Teret ad annak is, hogy gyermekeinket a környezettudatosságra neveljük, és kialakítsuk bennük az egymásra való odafigyelés és az empátia készségét. Hiszen egy hosszabb kirándulás során a háborítatlan élővilágon túl a túratársakért is egy csapatként vállalunk felelősséget. Az egyre nagyobb távolságok meghódításáért vívott közös küzdelem már szinte csak hab a tortán. De lássuk, mi mindenért érdemes még túrabakancsot húzni!

A túrázás egyik legnagyobb vonzereje, hogy egy közösséggé kovácsolja a túrázókat. Hiszen egy több órás vagy akár több napos kirándulás során, az erdő mélyén mindenki azokra van utalva, akikkel együtt rója a kilométereket. Így nemcsak fától fáig és hegycsúcstól hegycsúcsig jutunk el, de egymáshoz is közelebb kerülünk, hiszen végre van idő megbeszélni az élet nagy dolgait.

Az iskolai táborok, osztálykirándulások gyakori programjaként a természetjárás élményszerűvé teszi az ország legszebb tájainak megismerését. Egy környezetismeret-, biológia- vagy földrajzóra is sokkal emlékezetesebb és szemléletesebb az erdőben vagy a hegyek között, növény- és állathatározóval a kézben. A teljesítménytúra már komolyabb kihívás. Ekkor a természetjáróknak egy előre kijelölt útvonalon kell eljutniuk a célba. Méghozzá meghatározott idő alatt, miközben a kijelölt ellenőrzőpontokon áthaladnak, és ezt a menetlevelükbe a pontőrök bejegyzi.