Az egyik legkeményebb hazai országúti versenypályának veselkedhetnek neki azok a bevállalós bringások, akik indulnak a XVII. Kínok Kínján. A hosszútávra nevezőknek háromszor kell leküzdeniük az 1400 m-es szintemelkedést egészen a pilisi Két-bükkfa-nyeregig. A hegymenet a rövidtávú útvonalból sem marad ki. Szűcs György versenyigazgatót kérdeztük a nagy múltú rendezvényről.

Mennyiben lesz más az idei Kínok Kínja, mint a tavalyi volt?

A pálya minimálisan változik: a változás az Esztergom városán belüli utakat érinti. A Dobogókőről ereszkedő úton halad majd a mezőny a Hősök terénél lévő körforgalomig, ahol jobbra kanyarodva a Kossuth Lajos utcán folytatják útjukat a résztvevők. Érintik Esztergom központját, majd egy kis emelkedővel felmásznak a Várdombon a csodálatos látványt nyújtó Sötétkapu elé, ahol a befutónál áthaladnak az Esztergomi Bazilika alatt elterülő macskaköves alagútban a célterületre, a Bazilika elé.

Ebben az évben több kísérőprogrammal is várjuk a látogatókat. A programok között lesz oldtimer autós felvonulás, versenytánc-bemutató, mazsorettbemutató, OMSZ és rendőrségi bemutató, ugrálóvár és gépjármű-bemutató. Rendezvényünk a kiemelt kínai-magyar államközi kapcsolat részeként is jelentős rendezvény. A versenyt az M4 Sporton és élő drónos közvetítésen keresztül is követhetik a családtagok és érdeklődők.

Milyen látnivalókra számíthatnak a bringások?

A versenyzők Magyarország egyik kiemelkedő nevezetessége, az Esztergomi Bazilika elől indulnak majd. Ezt követően a Dunakanyarban tekerhetnek 14 km-en keresztül, szinte sík területen, a pilismaróti templomig. A templomnál egy éles jobbkanyar után a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba vezető úton halad majd a mezőny. A nemzeti park területére beérve egynyomsávos aszfaltozott erdészeti úton tekernek tovább a bringások, ahol a meghitt természetes környezet tiszta oxigénnel dús levegővel készíti fel a komolyabb emelkedőre az indulókat. Ezután Dobogókő szintén csodálatos erdészeti hegyi útjain haladunk.

Idén rendezitek meg 17. alkalommal a Kínok Kínját. Minek köszönhető, hogy a verseny ennyi éve töretlenül sikeres?

Egyrészt a helyszín adottságainak, ami tényleg igazi kihívást jelent: itt a hegyet kell leküzdeni. A név kötelez: a Kínok Kínja a magyar versenyek közül az egyik legnagyobb erőbefektetést kívánó rendezvény, hiszen a bringások háromszor kapaszkodnak fel Dobogókőre. Másrészt a megbízható szervezés is sokat nyom a latban. Büszkék vagyunk rá, hogy 16 év alatt egyszer sem maradt el a rendezvény – még a legnagyobb viharban sem, amikor rövidített pályán haladtunk. Ez egy elitebb verseny, ahová sosem fognak 3000-en eljönni: hozzánk nem a turisták járnak, mert tényleg kell a stabil erőnlét. Idén 350–400 résztvevővel számolunk.

Milyen edzettségű sportolóknak ajánlanád a versenyt?

Kezdőknek nem igazán – hacsak keményen el nem kezdenek edzeni az elkövetkezendő egy hónapban, kifejezetten ezen a terepen, és sokszor feltekernek Dobogókőre. A közepes edzettségű kerékpárosoknak viszont javaslom. Akár a hosszabb távot is – de ehhez legalább egyszer érdemes egy ekkora távot végigcsinálni előzetesen, hasonló környezetben, hogy biztosan bírják végig.

Mitől egyedi ez a verseny?

Kevés ilyen szintű hazai megmérettetés van, ezért ugyanolyan nagy presztízs végigküzdeni, mint mondjuk egy tókerülést. Különlegessége még, hogy az utolsó 80 km ugyanazon a pályán halad, ahol a Tour de Hungary is fog, ezért edzőversenynek nagyon jó terep.


További infó és nevezés az Esztergomi Küllőszaggatók Kerékpáros Egyesület weboldalán.