Végre nyakig vagyunk a bringaszezonban, idén tavasszal is tobzódhatsz a biciklitúrákban, az ötpróbás eseménynaptárból mazsolázva. Ha két keréken sportolsz velünk, akkor nemcsak a te felkészültségeden múlik a túra sikere, hanem a bringád felszereltségén is – elvégre technikai sportágról van szó. Ezért alaposan nézd át indulás előtt, hogy tutira minden nálad van-e, amire szükségetek lehet útközben: neked és a járgányodnak.

Technikai alapfelszerelés

A kerékpár felszerelése kulcskérdés, mert ha nincs meg minden, amit előír a KRESZ, akkor akár meg is büntethetnek, ami lássuk be, beárnyékolná a túra felhőtlennek ígérkező hangulatát. Úgyhogy fusd át a listát, pipáld ki, ami már megvan, és szerezd be indulás előtt, ami még esetleg hiányzik:

  • két, egymástól független fék
  • csengő
  • minimum 2 db borostyánsárga küllőprizma legalább az első keréken
  • fehér vagy kadmiumsárga fényű első lámpa (villogó is lehet)
  • fehér fényű első fényvisszaverő
  • piros fényű hátsó lámpa, ami villogó is lehet
  • piros hátsó fényvisszaverő
  • rossz látási viszonyok esetén vagy éjszaka lakott területen kívül fényvisszaverő ruházat (láthatósági mellény)

A bukósisak szintén nem hátrány, ha nálad van, mert kötelező viselni, ha lakott területen kívül 40 km/óránál gyorsabban tekernél.

Mivel bármelyik alkatrész felmondhatja a szolgáltatot útközben, derült égből villámcsapásként, életmentő lehet pár alapszerszám is, illetve egy gumiszerelő készlet, egy pumpa és egy pótgumi.

Az ötpróbás bringás események elsősorban nem a versenyzésről szólnak, hanem hogy jól érezd magad, ezért szinte biztos, hogy itt-ott megállsz majd nézelődni. Hogy ezt nyugodtan megtehesd, lehetőleg vigyél magaddal biciklizárat. Ha pedig szeretsz biztosra menni, akkor egy kerékpárriasztó is sokat tehet a lelki nyugalmadért.

Minden más

A nem romlandó élelmiszer és a folyadék ne maradjon otthon – de azért nem kell megszakadnod a cipekedésben, mert a frissítőpontokon és a versenyközpontokban szinte mindig van ellátmány. Erről tájékozódj előre! Ha komolyabb távra készülsz, akkor viszont a saját szükségleteidhez érdemes igazítanod az izotóniás italaidat, az energiaszeleteidet és a géljeidet.

Ha már a szervezeted szükségleteiről beszélünk, akkor fontos, hogy kívül-belül gondoskodj magadról: ne felejtsd el a magas faktorszámú naptejet, és esetleg a napvédő sapkát, de a fájdalomcsillapítót, izomlazító krémet és vész esetére a ragtapaszt sem. Amikor szeszélyesnek ígérkezik az időjárás, akkor esőkabátod is legyen, esetleg esővédőd a hátizsákra.

A valószínűleg mindig magadnál hordott mobil, pénz és igazolványok (TAJ-kártya is) mellé érdemes betenned egy hagyományos térképet is, hátha a digitális valamiért épp nem elérhető. Jobb félni, mint megijedni alapon pedig néhány közeli kerékpárszerviz elérhetőségét is lementheted magadnak.

TAVASZI ÖTPRÓBÁS BRINGAESEMÉNYEK

4. Balatonkör Kerékpártúra – Zamárdi, 04. 27–28.

XVII. Kínok Kínja nemzetközi kerékpáros mezőnyverseny – Esztergom, 05. 05.

12. Intersport Tour de Tisza-tó – Tiszafüred, 05. 11.

Orfűi Kritérium – 05. 12.

Három Város túrák a Körösök vidékén – Békéscsaba, 05. 12.

McDonald’s Bringamánia Tour de Balaton – Siófok, 05. 18.

Májusi országúti kerékpáros teljesítménytúra – Gödöllő, 05. 19.

5. Őrségi Kerékpáros és Terepfutó Fesztivál – Őriszentpéter, 05. 19.

Velencei-tó Országúti Maraton – Velence, 05. 19.

Velencebike MTB Maraton – Velence, 05. 19.

Primavera Balatonman Kenese – 05. 25.

Irány az eseménynaptár!