Mi a plogging? Hogyan csináld?

Június 5., a környezetvédelem világnapja, mely alkalmából június 5-7. között egy közösségépítő és egyben természetvédő, virtuális, plogging futást szervezünk.

Előző cikkünkben már megismerhetted a célt, most pedig segítséget adunk ahhoz, hogy pontosan mi is a ’plogging futás’ és hogyan csináld majd ezt helyesen.

A Svédországból kiinduló plogging, röviden a futás és a szemétszedés kombinációja. Ez egy igazi kettő az egyben tevékenység. Kocogunk, és közben helyesen cselekszünk a környezetünkért. Teszünk az egészséges életmódért és teszünk a Föld megmentéséért is.

A futásban résztvevők üres szemeteszsákokkal indulnak el zöldterületi útvonalaikra és testmozgás közben – mint egy-egy tornagyakorlatot beiktatva – le-lehajolnak a földre és felszednek egy-egy oda nem illő hulladékot. Az edzés végeztével az összegyűjtött szemetet hulladékgyűjtőkbe helyezik.

Bár általában futni mindenki egyedül szeret, ezt talán szórakoztatóbb és élmény telibb kisebb közösségben végezni. Néhány családtaggal, baráttal, akár kutyával elindulni és valóban egy csapatként jót tenni saját magunkért és főként a környezetünkért. A sikeres akció befejezéseként akár egy közös selfie is készíthető, melyről természetesen nem hiányozhatnak a jól megpakolt szemeteszsákok sem, mint „munkánk gyümölcsei”.

Vannak azonban tiltólistás dolgok, melyeket ploggingolás közben sem szabad felszedni a földről. Ezek az építési és bontási törmelékek, a gyógyszerek, gyógyászati eszközök, az akkumulátorok, a motorolaj, és az elektromos, elektronikai eszközök. Csak olyan dolgokat gyűjts össze, melyeket problémamentesen, biztonságosan el tudsz juttatni a legközelebbi hulladékgyűjtőbe!

Most, a járványhelyzet idején különösen érdemes odafigyelned néhány alapvetésre.

  • Ploggingoláshoz érdemes egy vékony gumikesztyűt húzni, hogy csökkenteni tudd az esetleges fertőzésveszélyt, illetve maga a szemétszedés is kevésbé lesz „kellemetlen” érzés így.
  • Mindenképpen erős zsákkal indulj útnak, nehogy útközben elszórd az addig összeszedett hulladékot. Akár érdemes a zsebedben vagy futótáskádban plusz zsákot is magaddal vinned.
  • A plogging futás alatt ne nyúlj az arcodhoz, szádhoz, szemedhez, ne adj esélyt a fertőzés lehetőségének.
  • Hazaérve első dolgod legyen alaposan kezet mosni, fertőtleníteni és a használt gumikesztyűt az arra alkalmas hulladéktartályba dobni.

„Mindenütt szemét van, de mögöttem tisztaság.” – egy svéd férfi így fogalmazta meg a plogging lényegét.

Tegyél a környezetedért Te is, fuss és szedj szemetet a június 5-ei hétvégén, virtuális plogging futásunkon. Vágj neki egyedül, a pároddal, a kutyáddal, családi – vagy baráti körben, a lényeg, hogy ismerd fel a jobb és szebb környezet lehetőségét, élj vele és hidd el, a végén, büszkén, jó érzéssel térsz majd haza.