Zöldülő sportrendezvények: Ötpróba fenntartható módon

Ahogy szaporodnak az amatőr sportesemények, úgy terjed az egészségtudatosság is, ami örömhír – de vajon mennyire környezettudatosak a rendezvények, és hogyan tudunk mi, Ötpróbások is azok lenni? Rengeteg lehetőség van arra, hogy Te magad, szervezőként vagy sportolóként is tudatosabbá válj – és még sokáig élvezhessük együtt az ötpróbás futamokat a természetben. Összegyűjtöttük, mi mindent tehetünk közösen a jó cél érdekében!

Közös érdekünk, hogy óvjuk a környezetet, hiszen abban talán minden Ötpróbázó hasonlít, hogy imádunk a zöldben mozogni, és együtt felfedezni Magyarország csodálatos természeti kincseit. Ez az élmény pedig bőven megér annyit, hogy egyre inkább átálljunk a környezettudatosságra a rendezvényeken, szervezőként és sportolóként is. Ami ugyan kicsit csökkentheti a megszokott komfortérzetet, de sportolás közben talán te is tapasztaltad már, milyen jó, amikor a komfortzónádon kívül mozogsz, és fejlődsz. Fejlődjünk együtt, hogy legfeljebb a sportcipőnk nyoma maradjon utánunk, miközben az ökológiai lábnyomunk egyre kisebb! Te hány tételt tudsz kipipálni a checklisteken…?

Így védhetik a környezetet a sportprogramok szervezői: 

 • Szórólap helyett inkább az interneten hirdetnek, és hanyagolják a nyomtatott műsorfüzetet is. Helyette online tesznek elérhetővé minden infót.
 • Szelektíven gyűjtik a rendezvények alatt keletkező szemetet, a zöld hulladékot pedig komposztálják, ha tehetik.
 • Eldobható poharak helyett frissítésnél inkább a sportolók kulacsait töltik meg, az ételekhez pedig újrahasznosítható tányért és evőeszközt adnak.
 • Újrahasznosítják az útvonalat kijelölő szalagokat, a molinókat és a rajtszámokat. Esetleg a rajtszámot lemosható filccel a versenyzők testére írják.
 • A technikai pólót nem automatikusan adják minden nevezőnek, hanem az igénylések alapján osztják ki. Néhány eseményen már a póló is újrahasznosított anyagból készül.
 • A rajtcsomagba környezettudatos termékeket tesznek, de még jobb, ha a rajtcsomag virtuális, és online ajándékokat kapnak a nevezők (pl. internetes kuponokat).
 • Nagy gondot fordítanak a helyszín eredeti állapotának helyreállítására, főleg, ha erdei vagy más zöld környezetről van szó. Például: környezetbarát tisztítószereket használnak a takarításnál.
 • A nagy mennyiségű rendeléseknél (pl. érmek, pólók, molinók stb.) szem előtt tartják, hogy minél kevesebb csomagolóanyagra és közlekedésre legyen szükség.

Vizesballonok, mosható poharak a Zsámbékfutás rendezvényein

Így lehetsz környezettudatos a sportesemények résztvevőjeként: 

 • Vigyél magaddal kulacsot, és abba kérd a frissítést eldobható pohár helyett. Használd az ivókutakat, ha vannak.
 • Csak akkor kérj technikai pólót, ha tudod, hogy újra fel fogod venni, és nem csak eggyel több fölösleges lom lesz a gardróbodban.
 • Ne szemetelj: a hulladékot lehetőleg szelektív szemetesbe dobd. Ha nagyon jó vagy, akkor a rendezvények utáni önkéntes szemétszedésből is kiveheted a részed.
 • Használd a közösségi közlekedést, autósként vigyél el másokat is, vagy utazz telekocsival a rendezvényekre. Ne feledd, hogy ötpróbásként féláron utazhatsz a MÁV-járatain, és most már elérhető az Ötpróba Telekocsi szolgáltatása is!

Többször használható futópohár vagy eseményenként zsákszámnyi eldobható pohár?