Újra szabad a pálya a Balaton egyik legszebb futóútvonalán

Május 25-én már ötödszörre futhatnak a Knauf Tihanyi Félmaratonon a balatoni táj szerelmesei, az ország egyik legszebb futóútvonalán. Feltéve, hogy időben jelentkeztek, és befértek a mezőnybe a túljelentkezés ellenére. A versenyre nemcsak a sportolás öröme és a látvány miatt érdemes ellátogatni: a programok gondoskodnak a teljes kikapcsolódásról, akár az egész családnak. A verseny részleteiről az egyik szervezőt, Keczán Pált kérdeztük.

Mi volt a célotok a rendezvénnyel, van valamilyen küldetése?

Az első Tihanyi Félmaraton közösségi futásnak indult 2015 őszén, ilyen módon volt egyfajta küldetése, de összesen ennyi. Akkoriban páran a baráti társaságunkból már jártunk futni. Gyerekkorunktól Tihanyban lakunk, sőt: mára az év jó részét is itt töltjük, így volt az egésznek egy olyan célja is, hogy megmutassuk a szezonon túli Tihanyt is, ami nem csak az apátság, komp és Belső-tó hármasából tevődik össze. Egyszerűen kitettük az eseményt a Facebookra, és már első akalommal – óriási meglepetésünkre – 333 fő érkezett hozzánk.

Mi változik idén a korábbi évekhez képest?

2019-ben az 2015-ös eredeti pályának azt a szakaszát nyitjuk újra, ami talán Tihany legszebb részét, a Belső-tó körüli részt érinti. Ez a csodapálya éppen 3 kilométer, ami nem egy szokványos táv ebben a szegmensben. De mivel mi magunk is amatőr és kezdő futók vagyunk, voltunk, ezért azt is gondoljuk, hogy az olyan futóknak is kell kedvezni, akik számára néhány kilométer is kihívás. Hiszen így indult mindenki.

Mennyire változatos az útvonal, milyen látnivalók várnak útközben a futókra?

Az útvonal végigvezet Tihany legszebb részein, bemutatja a környék természeti szépségeit, miközben a távok egy részén előttünk és mellettünk magasodik az apátság. Érintjük a tihanyi levendulamezőt, és egy szakaszon a Balaton mellett haladunk. Szóval tényleg gyönyörű útvonal, viszont bátran állíthatom, hogy szervezéstechnikailag az egyik legnehezebb az országban.

Milyen kiegészítő programokkal készültök?

Egész napos programokkal, előadásokkal, este koncertekkel, egy kis bulival, illetve gasztro- és sportkiállítókkal várjuk a résztvevőket.

A visszajelzések szerint mit szeretnek általában a futók a rendezvényen?

Úgy vettük észre, hogy Tihanyi és a Szigligeti Félmaraton – utóbbi a Knauf Tihanyi Félmaraton őszi testvére – varázsa a tájban és az elhelyezkedésben van. Hazánk két félszigete egészen különleges pályákat hozott létre, amelyek sokak szerint az ország legszebbjei közé tartoznak. De rengetegen szeretik a befutóérmet és a mezt is, amelyeket az országban egyedüliként mi magunk tervezünk és gyártunk is egyben a befutoerem.hu műhelyünkben. Talán nem túlzás azt állítani ezekről a kiegészítőkről, hogy világszínvonalú termékek. Idén Tihanyban és Szigligeten is elsőként adunk át itthon például átlátszó festékkel készült érmeket, természetesen az eredeti szívalakú formába öntve.

Kiket mutattok be a futóversenyhez kapcsolódó „Azt meséld el…” sorozatban?

Rakonczay Gáborral már akkor megbeszéltük, hogy érkezik hozzánk, mikor a Déli-sark expedíció már tervben volt, így többek közt ő fog nekünk meséli erről az emberfeletti kalandról. Lőrincz Olivér is érkezik, akit a hosszútávfutás Sir Alex Fergusonjának választottak, és aki az olyan sportolókkal való közös munkáról mesél majd kötetlenül, mint a két ultrafutólegenda, Maráz Zsuzsi vagy Lubics Szilvi.