Új nagykövettel bővül az Ötpróba csapata!

Új Ötpróba nagykövetet köszönthetünk! 

Dr. Kiss Gergely futónagykövet, Storcz Botond kajak-kenu nagykövet és Cseh László úszás nagykövet mellett, immár a TÚRA sportág nagykövetét is sorainkban tudhatjuk, aki nem más, mint a Ne pánikolj, sportolj című könyv és közösségi oldal szerzője, TAMÁS RITA.

Az Ötpróbáról, a sportról, nagyköveti státuszáról és túraélményeiről is kérdeztük.

“Mit köszönhetek a sportnak?

Mondhatnám, hogy az egészségemet. A derűlátásomat. Az okos időbeosztásomat. A sok jóbarátot. A rengeteg felejthetetlen élményt. A nyitottságot, amellyel újabb és újabb dolgokat próbálhatok ki. A fejlődés lehetőségét. A fiatalosságomat. És ez igaz is lenne.
De ennél jóval többet köszönhetek a mozgásnak.
Mégpedig… az életemet.

Próbára tett a sors. Betegségek és magánéleti traumák húztak le a mélybe, és mutatták meg a sötétség igazi arcát. Igyekeztem visszakapaszkodni újra és újra, de nem tudtam tartósan a felszínen maradni. Egészen addig, amíg nem kezdtem el sportolni.

A sport több mint mozgás.

A leghatásosabb jellemformáló erő. A küzdelem, az én értelmezésemben, sosem az ellenfélről, a riválisról vagy éppen a külső körülményekről szól. Hanem arról, hogy én hogyan jutok túl a saját félelmeimen, hogyan győzöm le a gyengeségeimet – vagy éppen fogadom el őket –, és hogyan tudom a sport által megszerzett lelki és testi erőt átültetni a hétköznapok harcaiba.

Edzőteremmel kezdődött minden, aztán nyitottam a futás felé. Egy sérülés a kerékpározás és az úszás irányába terelt, majd – minden aggodalmamat legyőzve – kikötöttem a túrázásnál.
Ekkor érkeztem meg.

Az erdőt járva mindig azt mondogatom, hogy ha mostantól kezdve életem hátralévő részében minden nap túráznom kellene, örömmel megtenném. Nem tudom megunni a hegyek szikláit, a dombok lankáit, az erdők illatát, az évszakok színeit és különböző arcait, a napsütés lágy melegét, a szellő simogatását – és úgy összességében: a természet lélekemelő szépségét.

Az Ötpróbázás számomra korábban teljesen elképzelhetetlen utakat nyitott meg a túrázás terén: nem csak magamról tudok meg sok újat egy-egy esemény kapcsán, de új barátokat és új országrészeket is megismerek. Közben persze nem hanyagolom a régi kedvenceimet, az Ötpróbával már túrakenuztam a Dunakanyarban, futottam félmaratont, átúsztam a Balatont, elkezdtem az úszóiskolát – én voltam az első jelentkező –, és feltekertem kerékpárral a Siklósi-várba, útközben be-betérve a helyi borospincékbe.

Ha azt mondom, hogy a sport életet ment, akkor igaz az is, hogy az Ötpróba viszont megszínesíti az életet.

A sport túlélni tanít, az Ötpróba élni.

Aki próbálta, tudja, miről beszélek.”