Vajon úri huncutság a túrabot, amivel csak a pénztárcád tartalmára pályáznak a gyártók, vagy fontos kiegészítő a sportoláshoz? Szerintünk bizonyos helyzetekben egyáltalán nem árt, ha van – de fontos, hogy okosan válassz: a saját igényeidnek, ne a divatnak megfelelően. Ebben segítünk most.

Miért jó, ha van túrabotod?

  • Stabilabban tudsz vele haladni az utadon, és könnyebben megy az egyensúlyozás ingoványosabb, egyenetlenebb, esetleg csúszós terepen.
  • Tehermentesíti a lábizmaidat és az ízületeidet, ha szükséges. Ez főleg akkor fontos, amikor épp lefelé haladsz egy emelkedőn, mert a térdedről és a bokádról akár 25%-kal kevesebb súlyt vehetsz le így, ami nem csekélység. A túrabot ugyanis a kezedet és a hátadat is bevonja a munkába, bónuszként tehát az egész testedet edzheted a segítségével.
  • Ha az utadba kerül egy kisebb akadály, akkor a bottal megtisztíthatod a terepet. Emellett pedig felderítheted, mennyire biztonságos a hely, ahová éppen lépni akarsz. Például időben tudni fogod, ha mocsaras, süppedős a talaj, így nem fogod óvatlanul telibe találni a bakancsoddal.

Hogyan válassz túrabotot?

Az első szempont a magasságod és a bot hossza. A túrabotok nagy része állítható: próbáld ki a boltban, melyik mennyire kényelmes neked. Az az ideális, ha kb. a könyöködig ér a bot a talajtól mérve. De a magasságodtól függetlenül is jó, ha teleszkópos botot veszel. Egyrészt, mert más az ideális hosszúság hegynek felfelé és lefelé – utóbbinál hosszabbra ajánlott hagyni a botodat. Másrészt pedig könnyen összecsukhatod, amikor éppen nincs rá szükséged, és elsüllyesztheted a hátizsák mélyére.

Próbáld ki azt is, hogy a markolat és a hozzá rögzített pánt mennyire kényelmes neked, azaz mennyire illeszkedik a kezedhez. Az anyaga szintén lényeges: lehetőleg ne csússzon akkor sem, ha izzad a tenyered – ami nyáron elég valószínű. Ha gyenge a kezed, vagy kézsérülésed volt, akkor fontold meg azt is, hogy esetleg egy kicsivel drágább, ütődéscsillapító botot vásárolsz.

Fontos még a túrabot súlya: minél könnyebb a bot, annál könnyedebb lesz a mozgásod. Kevesebbet kell erőlködnöd, mint egy nagyobb súlyú bot emelgetésénél. De mondani sem kell, hogy minél könnyebb, annál drágább.

Hogyha az említett pár szempontot figyelembe veszed, nagyon nem nyúlhatsz mellé. Viszont mindenképpen hagyj időt magadnak arra, hogy szokd egy kicsit az üzletben a bot használatát, és ne szégyelld akár visszavinni sem, ha nem válik be, hiszen ilyen sporteszközt nem rövid távra vesz az ember.