Ötpróbával otthon! 5. nap

Sziasztok, Szélpál Tamás vagyok, az Ötpróba projektvezetője. A következő időszakban kollégáimmal minden nap bejelentkezünk majd a #ötpróbávalotthon kihívásunkkal! Ma szükségetek lesz egy labdára, na meg egy kis ügyességre. 🙂

Bizonyára Te is kívülről fújod a különböző statisztikákat a járvánnyal kapcsolatban, már-már lehetetlen elkerülni az erről szóló híreket. Éppen ezért javasolom a saját módszeremet: reggel, ébredés után, az első kávém kortyolgatása közben elolvasom a legfontosabb információkat mind itthonról, mind pedig a nagyvilágból, ezt követően pedig legközelebb este, vacsora előtt tájékozódom a vírushelyzetről – a kettő között minden mással foglalkozom, csak ezzel nem. Fontos, hogy napközben lekössük a figyelmünket szellemileg és fizikálisan egyaránt, csak így lehet motiváltnak és pozitívnak maradni ebben a nehéz időszakban.

Nálam a szellemi tevékenységeket kimerítik az irodánk átmeneti bezárása miatt otthon, számítógép mögött elvégzett feladatok, az Ötpróba projektvezetőjeként pedig igyekszem mindezek mellett mindennap jó példát mutatni és némi mozgást is belecsempészni a napirendembe.

A hatósági ajánlásokat a lehető legnagyobb mértékben betartva szinte egész nap a lakásban tartózkodunk, igaz, a kutyánkat, Ninát naponta 3-4 alkalommal is megsétáltatjuk egy jól bevált útvonalon, kerülve a kontaktot másokkal. Ez már önmagában is felér egy kisebb Ötpróba-túrával, de mindezeken túl az elmúlt napokban újra ráéreztem a futás ízére: a Duna-part kevésbé frekventált részein négy-öt kilométer teljesítése tökéletesen feloldja a karantén monotonitását.

Egy-egy jóleső futásból hazaérve – ha maradt még bennem némi szufla – néhány sorozat felüléssel, fekvőtámasszal és törzserősítő gyakorlattal teszem teljessé a programot, azonban bevallom, az utóbbi időben borzasztóan elkezdett hiányozni a labda. Gondoltam, ha már se a barátokkal nem tudunk összejönni egy kiadós kispályás focira, se a televízióban nem nézhetünk izgalmas rangadókat, akkor itthon, a négy fal között csillapítom kicsit a labdaéhségemet.

A közösségi oldalakat böngészve láthatjuk, hogy a sportvilág legnagyobb csillagai is bezárkóztak otthonaikba (nagyon helyesen, jó példát mutatva), és ott igyekeznek mindenféle módon szórakoztatni saját magukat – és persze követőik millióit. A futballsztárok között például egy különleges kihívás söpör végig, a feladat végtelenül egyszerű: végy egy tekercs wc-papírt és dekázz vele néhányat. Ennyi, nem túl bonyolult. Íme, egy kis összeállítás a legnagyobbak megmozdulásaiból:

Én még véletlenül sem szerettem volna „csatlakozni” Messiékhez: egyrészt, mert nem vagyok olyan ügyes, másrészt nem feltétlenül tartom szerencsésnek a kifosztott boltok üres polcait látva a toalettpapírral való focizást. Marad tehát a labda, amelyből több is akad itthon – én most egy kis plüsslasztit választottam, menyasszonyom legnagyobb örömére. Így talán marad ép bútor is a lakásban…

A dekázás ősidők óta ismert ügyességi gyakorlat a focisták körében: lényege, hogy a labdát minél tovább a levegőben tartsuk anélkül, hogy a kezeinket használnánk. A kezeken kívül tehát bármilyen testrészünket bevethetjük, de labdarúgásról lévén szó, természetesen a lábaink fogják a főszerepet játszani. Fontos a megfelelő koncentráció, de semmiképp sem szabad „rágörcsölni”, igyekezzünk minél lazábban, könnyedebben, apró érintésekkel nyúlni a labdához. Mondjuk úgy, ahogy Szász Kitti freestyle világbajnokunk is tette ebben a videóban (méghogy lányoknak nem megy…):

Valljuk be, Kitti szintje elérhetetlenül távolinak tűnhet a legtöbbünk számára, azonban egy kis gyakorlással bárki elsajátíthatja a dekázás alapjait. Nem baj, ha az első 10-20 érintés után leesik a labda, a lényeg, hogy ne adjuk fel, kezdjük újra, és egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy élvezzük is, amit csinálunk. Minél kisebb labdával próbálkozunk, annál nehezebb a gyakorlat, az én plüsslabdám például igen apró és könnyű volt, úgyhogy az első próbálkozásaim nem voltak túl sikeresek, de néhány ismétlés után már 63 is összejött. Ígérem, jövő héten újra neki leselkedek, cél a száz érintés!

Végezetül nézzük meg minden idők talán legnagyobb zsenijét a futballpályákról, bemelegítés közben. Diego Maradona, az argentinok világklasszisa is szeretett dekázni . 🙂

Remélem sikerült kicsit mindenkit kizökkenteni a hétköznapok szomorú valóságából, és vidámabb tevékenységek felé terelni a figyelmet. A lényeg továbbra is: maradj otthon és foglald el magad – ha lehet, minél aktívabban, a körülményekhez képest minél több sporttal!