Ötpróbával otthon! 40. nap

Sziasztok, Szélpál Tamás vagyok, az Ötpróba projektvezetője és ma én hozom az #Ötpróbávalotthon kampány legújabb feladatát.

Lassan másfél hónapja élünk úgy, ahogy korábban soha: napjaink nagy részét otthonunkban töltjük, minimálisra csökkentve a kimozdulások számát, jó előre gondosan megtervezzük az étrendünkhöz szükséges bevásárlólistát, rokonainkkal, barátainkkal pedig csak telefonon vagy a különböző internetes programokon, applikációkon keresztül tartjuk a kapcsolatot.

Azok, akik nem szeretnének teljesen ellustulni ebben a puritán időszakban, a négy fal között igyekeznek levezetni fölösleges energiájukat a legkülönfélébb gyakorlatokat végezve. Én magam is ebbe a táborba tartozom, de amikor csak tehetem – a szükséges előírásokat messzemenőkig betartva – a szabad ég alatt mozgok. Nem a mai lesz tehát az első eset, amikor nem otthon sportolok: ismét kihasználtam az ürességtől kongó sporttelepünket, ahol még teniszpályák is találhatók. Régóta terveztem már, hogy ütőt ragadok, és a tévében Roger Federertől vagy Rafael Nadaltól ellesett mozdulatokat lemásolom! Múlt szombaton el is jött az én időm.

Itt ragadnám meg a lehetőséget, és korteskednék egy kicsit a tenisz mellett, hiszen véleményem szerint jelenleg talán a legbiztonságosabban űzhető társas labdajáték. Tökéletesen illeszkedik azoknak a programjába, akik megtörnék az otthoni erősítő feladatok, a futás vagy a kerékpározás monotóniáját, hiszen jó levegőn, a szabadban űzhető mozgásforma, ellenfelünk, illetve a saját tudásunktól függően pedig még roppant izgalmas is tud lenni. Ráadásul az ajánlott másfél-kétméteres távolság tartása a teniszpartnerünktől sem lesz túl nehéz, mivel általában a pálya két alapvonalán helyezkedünk el mindketten, egymástól távol.

Visszatérve az én „edzésemhez”: legutóbb nagyjából 15-20 éve teniszeztem életemben először és ez idáig utoljára, amely bizony meg is látszott a játékomon. Testvérem, aki gyakran űzi ezt a sportot, gyakorlatilag lemosott a pályáról, rá kellett jönnöm, hogy a nagy sztárok által játszi könnyedséggel kivitelezett ütések több évi, vagy akár évtizednyi kőkemény gyakorlás és munka gyümölcsei, amelyet nem lehet megspórolni, ha az ember eredményeket szeretne elérni. Persze, jómagam nem a Roland Garrosra készülök, csak néhány élvezetes meccset vívnék szabadidőmben – azonban még ehhez is szükségem lesz gyakorlásra. Amennyire én tudom, a jelenlegi helyzetben is tartanak minimális létszámú vagy csupán egyfős tréningeket az oktatók, amelyeken biztonságosan, a megfelelő távolság tartásával sajátíthatjuk el a játék alapjait.

A Nagy Sportágválasztó csapat tagjaként úgy érzem hű maradtam a rendezvény mondanivalójához, hiszen kipróbáltam egy számomra szinte teljesen új mozgásformát, amely annak ellenére is nagyon megfogott, hogy néhány elcsípett ponttól eltekintve nem sikerült túl mély nyomot hagynom a sporttelepünk salakpályáján. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára játszottam, hiszen a tenisz egyszerre állóképességi és ügyességi sport, amely során túlzás nélküli valamennyi izomcsoportunk igénybe van véve. Csak ajánlani tudom mindazoknak, akik szeretik a labdajátékokat és kellemesen elfáradnának – az én példámból tanulva azonban vagy gyakoroljanak sokat előtte, vagy az ellenfelüket válasszák meg körültekintőbben… J