Ötpróbával otthon! 38.nap

Sziasztok, a szombati napon Bálint jelentkezik, még hozzá egy olyan feladattal, amivel kiválóan fel tudjátok dobni az otthoni edzéseket, futóedzés, kerékpár vagy erőfejlesztő gyakorlataitok közé is kiválóan beillik.

A lépcsőzés kitűnő sportalternatíva a kevésbé lelkesen sportolóknak is, valamint rendkívül egészséges, ha minden nap lépcsőzünk egy keveset.
Alacsony eszközigényű feladat, csak 10-12 fok lépcsőre van szükség hozzá (akinek nincs otthon lépcsője, keresse fel valamelyik barátját a lakótelepen egy tízemeletes házban).

Mielőtt belekezdünk, nézzük a tényeket a lépcsőzésről:

  • Több zsírt éget, mint a futás

A lépcsőzés az egyik leghatékonyabb és ezzel együtt az egyik legkeményebb kardió mozgás is. Ez a rendkívül magas intenzitású edzés úgy égeti testünk legkényesebb területeiről a zsírt, mintha legalábbis egy vaskohó fűtene belülről.

  • Emeletenként 4 kalóriát éget el

Ha felfelé mész, 10 lépcsőként 3.95 kalóriát, míg ha lefelé mész, 2 kalóriát égetsz el. Ez annyit jelent, hogy minden lépcsőfok után közelebb kerülsz az álomsúlyodhoz!

  • Csökkenti a stroke veszélyét

Egy tudományos felmérés szerint azok, akik naponta 3-5 emeletet lépcsőznek, akár 29%-kal csökkenthetik a stroke valószínűségét.

  • Jobb állóképesség és egyensúlyérzék

Minél többet lépcsőzöl, annál jobb lesz az állóképességed és az egyensúlyérzéked.

  • Erősíti a szívet és az izmokat

Kardiós mozgásformaként erősíti a szívet, felpörgeti a pulzust – a kutatások szerint olyan mértékben, hogy már napi 15 perc lépcsőzés is 3 évvel fiatalabbá tesz!

  • Rengeteg kalóriát éget el

A kutatók szerint egy átlagos testalkatú, egészséges 45 éves és 75 kilós nő, napi 5 emelet lépcsőzéssel naponta +80, évente pedig +17 000 kalóriát is elégethet – ez azért nem semmi!

Rengeteg formában lehet a lépcsőzős feladatokat kivitelezni edzettségünktől és fizikai állapotunktól függően. Annyira sokfélék a gyakorlatok, hogy sokáig nem fogjuk megunni, ha jól építjük fel őket.
Én az Adidas Runners futóedzőjének, Kiss Áronnak a szuper lépcsős gyakorlatait választottam és az itthoni 16 fokos lépcsőn kitűnően meg tudtam őket csinálni!

Irány a lépcsőház!