Ötpróbával otthon! 34. nap

Sziasztok, Kelényi Szandra vagyok, ma kedd van, így újra jelentkezem az #Ötpróbávalotthon kihívásával.

A hétvégén régi fényképeket nézegettem, és a kezembe került egy óvodáskori kép, amikor még tornázni jártam. Ez volt az első mozgásforma, amit elkezdtem, de hamar kiderült, hogy nem ez a sportág lesz a meghatározó az életemben.

A bemutató ennek ellenére sikeres volt, és apukám csinált rólam egy képet, ahol hídállásban vagyok. Ez a kép ihlette a mai kihívásomat, kíváncsi voltam, vajon le tudok-e még menni hídba. 🙂

Kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint amilyenre emlékeztem. Gyerekkorban sokkal hajlékonyabbak vagyunk, így kis gyakorlással könnyen elsajátíthatóak az ilyen gyakorlatok. Felnőtt korban már sokkal kötöttebbek az izmok, a szövetek kevésbé rugalmasak, ezért a hajlékonyságért sokkal többet kell nyújtani, mozogni.

A hídállás elsajátításához a hajlékonyságon kívül erőre is szükség van. Főleg a karizomnak van nagy szerepe, de ez a gyakorlat teljes testre ható erőt igényel.

Nem annyira köztudott, de a hídállás napi szintű gyakorlásának nagyon sok jótékony hatása van, ami miatt érdemes rendszeresen csinálni.

A híd kifejezetten a farizmokat erősíti. Az ülőmunka következtében a farizmok meggyengülhetnek, ezáltal a gerincre és a térdre nehezedik a súly, ami erős hátfájdalmakat okoz. A mindennapos hídállás felébreszti a farizmokat, aminek következtében enyhülnek a hát-és térdfájdalmak.

A híd kiválóan erősíti a hátizmokat is, így javítja a testtartást. Fejleszti a core izmokat, azaz a hasüreget körülvevő izmokat, amivel növelhető a teljesítőképesség. Ettől jobban tudunk futni és magasabbra ugrani.

A hídálláshoz feküdjetek hanyatt, a térdeket húzzátok fel, a kezeket pedig tegyétek a fületek mellé. Ne keseredjetek el, ha elsőre nem sikerül. Mindenképp melegítsetek be jól előtte, nyújtsátok meg az izmaitokat, és fokozatosan próbáljátok meg kinyomni magatokat. Gyakoroljátok rendszeresen, és hidaljatok minden nap! 🙂