Ötpróbával otthon! 23. nap

Sziasztok, újra Barbi jelentkezik és megmondom őszintén, a mai napon éreztem az elmúlt 23. napban, hogy fáradt vagyok, valóban fáradt. A pontos okát még nem fejtettem meg, de amint megszületett a megoldás megosztom veletek is! 🙂 Így felmerült bennem, hogy Ti már 23 napja itt vagytok velünk, sportoltok, teljesítitek a kihívásokat de még nem pihentünk! Márpedig a sportnál kiemelt szerepe van a pihenésnek, regenerálódásnak is. Az élsportolók életében is van pihenőnap így én ma valóban erre szánom a kihívásomat szeretnélek kérni, hogy csatlakozz hozzám és meditáljunk együtt közösen 🙂

Ötperces meditációs gyakorlatok

Annyi helyen olvashatjuk, hogy meditáljunk, mert az jó lesz nekünk, de arról hogy hogyan is kezdjünk neki, már kevesebb szó esik. A lentiekben néhány kezdő, teljesen hétköznapi gyakorlatot írok le, és ha a saját bőrödön tapasztalod mindazt a jót, amit adhat, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb a komolyabb, mélyebb technikák iránt is érdeklődni kezdesz majd.

Mindemellett ne becsüljük le ezen egyszerű gyakorlatok jelentőségét: néhány perc alatt képesek oldani a stresszt, a szorongást és megtisztítani a belső energiákat. Sőt a sportnál fontos szerepet kap a koncentráció, hiszen lássuk be Ti sem álltok oda a rajtvonalhoz, hogy na akkor most elindulok! Bizony azok a kilométerek amik mögöttetek vannak az a rengeteg edzés mellett a koncentrációnak is köszönhető. Tehát a meditáció csökkenti a stresszt és egészségesebbé tesz, de segíthet az erőnlét és a sportolói teljesítmény fejlesztésében is.

ÉN MUNKA KÖZBEN IS SZOKTAM:

Részletesen, hogy mik meditáció hatásai?

A sportban is, a mindennapi életben is rengeteget segíthet, ha beilleszted a napirendedbe. Miben segíthet a meditáció, ha rendszeresen és jól végzed? Íme:

Csökkenti a stresszt

Ez már magában megéri az egészet, hisz a stressz annyira a mindennapjaink része, hogy már természetesnek tűnik. Felnyomja az agyadat a főnök, dugó van, a gyerek hisztizik, anyád megint úgy bánik veled, mintha 5 éves lennél – ezekben a minidrámákban telik az egész életünk, és a ritka, békés pillanatok már-már ajándékszámba mennek. Pedig annak kéne alapnak lennie, ugye.

Segít, hogy jobban aludj, sőt, rendezi az alvásciklusodat.

Na, ezt megint nem kell részletezni, kinek nem ismerős legalábbis egy-egy életszakaszban az alvásproblémák valamelyike? Nem tudsz elaludni, felébredsz fél egykor, és nézed négyig a plafont. És csendesen utálod/irigyled az ágy másik oldalán önfeledten horkoló partneredet

Segít fókuszálni

Főleg az aktív, versenysportolók húznak ebből komoly hasznot – mindenki látott már büntetőt dobó vagy rúgó kézilabdást vagy focistát, és azt is, hogy mi történik, ha a döntő pillanatban hibázik a koncentráció.

Csökkenti a fájdalomérzetet

Ami nem ment fel attól, hogy elmenj az orvoshoz, de eszköz a kezedben ahhoz, hogy kezelni tudd a fájdalomérzetet magát, főleg akkor hasznos, ha olyan helyzetről van szó, amikor el kell viselned a fájdalmat, pl. izomláz esetén.

Segít leküzdeni a félelmet

Ez is egy olyan hatás, ami a sport mellett a mindennapi életben is jól jön. Egy nagy esés után, lóról vagy bicikliről néha nehéz hogy újra visszaülj, de ugyanígy ha rossz élményed, félelmed van helyzetektől, akkor a meditáció segít.  Egyrészt a megváltozott tudatállapot csökkenti az agy félelem-központjának aktivitását, másrészt a különböző vizualizációs technikákkal újra élheted az ijesztő helyzetet és újra is írhatod azt, immár jobb élményekkel.

Erősíti az immunrendszeredet

Ha a meditáció hatásai a téma, szinte ez az első és talán a legjobban ismert. Valóban így van, bizonyított tény, hogy az immunrendszered szinte azonnal pozitívan reagál, úgyhogy már csak ezért is megérné megtanulni a helyes meditációs technikát.

Kezdjük is el ajánlott elindítani egy meditációs zenét én most ezt választottam:

Ha zene nélkül szeretnéd akkor a következő pár lépésre kell figyelned:

Állíts be egy órát, a telefonodat 10-12 percre, amikor – lehetőség szerint – nem zavarhatnak! Ülj kényelmes pozícióban egy székre, vagy éppen keresztbe tett lábakkal a padlóra, ha az kényelmes.

  • Ne feküdj le, mert nagyon könnyen elalszol, és most nem az a cél!
  • Lassan csukd be a szemed.
  • Csukott szemmel kezdj el figyelni a körülötted lévő hangokra. Fülelj mindegyik irányba. És engedd, hogy ezek a zajok, hangok elkezdjenek összeállni egy kompozícióba, egy harmonikus háttérhanggá! Ne próbáld kizárni egyik hangot se, hanem szépen hagyd, hogy összesimuljanak.
  • Koncentráld az érzékelésedet a bőrödre, próbáld megérezni a vérkeringés melegét, figyeld meg milyen érzés, ahogy a bőröd és a ruhád összeér – tudatosítsd ezeket a dolgokat, amikre általában soha nem figyelünk.
  • Ha valami illatot, szagot érzel, tudatosítsd azt is. Ezek a gyakorlatok lecsöndesítik a tudatodat, és fokozatosan el tudsz kezdeni befele figyelni.
  • Koncentrálj a légzésedre, ahogy a levegő áramlik az orrodon keresztül. Érezd a különbséget a be- és kilégzés között.
  • Ahogy lélegzel, kezd tudatosan is kísérni, csak a légzésre koncentrálj! A gyakorlat célja, hogy megtartsa az elmédet ebben a csendes, külvilágtól elkülönült, befelé koncentrált állapotban. Hogy ne induljon el a szokásos csacsogás a fejedben.
  • Ha az elméd elkalandozik, eszedbe jut bármi, és elkezdesz kérődzni rajta, szépen menj vissza a belégzés-kilégzés-re.

Ennyi az egész az elején – tanítsd meg magad erre a nyugodt, gondolatmentes létezésre, napi egy, de ha lehet két alkalommal 12 percre.