Ötpróbával otthon! 19. nap

Sziasztok, Szélpál Tamás vagyok, az Ötpróba projektvezetője, és ma én hozom Nektek az #Ötpróbávalotthon újabb feladatsorát.

Eddigi gyakorlataimat otthon, a négy fal között mutattam be, most azonban kutyánkkal, Ninával kimerészkedtünk kicsit a szabadba, és ott mozogtunk egy jót. Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi helyzetben a szabadidő eltöltésének legbiztonságosabb módja az, ha otthon maradunk, mindazonáltal megfelelő előkészület és a szabályok betartása mellett kint, a szabad ég alatt is biztonságosan sportolhatunk.

Az említett szabályok a következők: tervezd meg pontosan a futásod vagy sétád útvonalát – igyekezz minél inkább elkerülni a népszerű, gyakran látogatott helyszíneket. A Margitsziget vagy a Városliget manapság nem számít túl biztonságos választásnak, éppen ezért keressünk olyan elhagyatott, kevésbé ismert területeket, ahol kevesen járnak, mi azonban megfelelő helyismeret birtokában végezhetjük el a napi penzumot.

Szintén fontos kiemelni, hogy kerüljük a tömeges sportolást, ne csoportosan induljunk el mozogni. A legfelelősségteljesebb döntés az, ha egyedül, vagy a párunkkal ketten kelünk csupán útra, ezáltal minimálisra csökkentjük az esélyét az idegenekkel történő érintkezésnek.

Ami az öltözetet illeti, tehát a dress code: alkalomhoz illő. Természetesen a kényelmes, sportos ruházatot senkinek sem kell megmagyarázni, azonban az arcunk és a kezünk viseletére már érdemes kitérni. Maszkban, kesztyűben, vagy anélkül? Nem könnyű kérdés, hiszen az ember hall, olvas ezt is, azt is a témában, éppen ezért úgy gondolom, ha nagyobb biztonságban érzed magad a felsorolt ruhadaraboktól, nyugodtan hordd azokat futás közben is. Bevallom, engem a levegővételben zavar a maszk, ezért futás közben nem hordom (cserében valóban kihalt helyeken futok), kesztyű helyett pedig a hazaérkezést követő azonnali, alapos kézmosást választom. Ettől függetlenül maszkban és kesztyűben is láttam már futni másokat – fő a biztonság!

Mikor fussunk? Amikor más nem… Nyilván lehetetlen olyan időpontot választani, amikor csak mi rójuk az utcákat, de törekedni kell rá, hogy ne a legfelkapottabb, jellemzően késő délutáni időpontokat válasszuk. Kora reggel és késő este bizonyosan kevesebben fognak szembefutni velünk, ha mégis, akkor ügyeljünk arra, hogy tartsuk tőlük az ajánlott két-három méteres távolságot.

Nos, a szabályok lefektetése után irány a pálya! Mint említettem, legutóbbi edzőtársam Nina, a meghatározhatatlan vérvonalú kutyus volt, aki hivatásos sprinterként is megállná a helyét (legalább egy agár felmenő tehát esélyes, hogy akadt a családban). Mivel nála csak két fokozat létezik, a séta és a vágta, ezért nekem is be kellett gyújtanom a rakétákat, hogy tartani tudjam a lépést – még szerencse, hogy a póráz az én kezemben volt…

Az emberpróbáló iram miatt bevallom, a tervezett hossz alaposan lerövidült, igaz, a megemelkedett pulzusszám és az átizzadt pólóm komoly sportértékről tett tanúbizonyságot. Vagy aluledzettségről, de az már egy másik kérdés J

Miután hazaértünk a Duna-parti „randevúnkról”, jött az erkély-jelenet, amely keretein belül néhány nyújtógyakorlat elvégzésével tettem teljessé a programot a teraszon – Te se feledkezz meg soha erről, fontos az izomzat karbantartása, főleg közvetlenül sportolást követően.

Remélem tetszett a mai gyakorlat, amely bár kevésbé volt „bonyolult”, mint a korábbiak, de a friss levegő és a napsütés miatt legalább annyira hasznosnak bizonyult. Ha tehetitek, fussatok, mozogjatok Ti is minél többet a szabadban, de ne feledjétek: okosan, a szabályokat betartva tegyétek, a saját és mások egészsége védelme érdekében. Jó futást!