Ötpróba hősök – Filipszki Péter

Nagyon büszkék vagyunk Ötpróbázóinkra, ezért most új rovatunkban Velük beszélgetünk a sikerük titkairól. Ha egyszer valaki rákap a sportolás ízére, akkor könnyen „megfertőz” másokat is, és fokozottan igaz ez az Ötpróbázókra. Filipszki Pétert, a programsorozat egyik bloggerét kérdeztük, hogyan jutott el idáig, és mik a további tervei. 5 kérdés – 5 válasz. 🙂

Melyik volt az első esemény, amelyen pontot szereztél?

A jelenlegi sorozatban két, bringás Balaton kerüléssel vettem repülőrajtot 2017-ben. Már korábban ott motoszkált a fejemben, hogy körbe kéne tekerni a “magyar tengert”, az Ötpróba pedig segített, hogy ez meg is történjen. Nem volt egyszerű – addigi életemben jó, ha 50 km-t tekertem egyhuzamban – de a kellemes fáradtságon és a kisebb leégésen túl mindkétszer egy örök emléket kaptam, ráadásul a Balaton iránti szerelmem is tovább mélyült.

Miért szükséges szerinted a rendszeres mozgás, Te miért mozogsz?

Közhelyesek, de attól még igazak: egészségmegőrzés, “ép testben ép lélek”, társas kikapcsolódás, stressz levezetés, “énidő”… ezeket mind megadja a sportolás élménye. Szerencsére gyerekkorom óta így nevelkedtem, amikor tehettem jött a sport: foci, kosár, foci, futás, úszás, foci meg még egy kis foci. El sem tudnám képzelni az életem sportolás nélkül.

Szereztél-e barátokat az Ötpróbázók közül?

Sportolás közben/után többször beszélgettem már sporttársakkal, de általában a barátkozósabb eseményeken társaságban veszek részt, így tartós, új barátokat még nem találtam. Ezt mondjuk a zárkózottságom és a saját eredménykényszeres, “mindig le kell győznöm magam” hozzáállásom is megnehezíti, ami a versenyeken leköti a koncentrációm. A közösségre viszont panasz nem lehet, a barátságos, jó hangulat minden eseménynél alap.

Sikerült-e a barátaidat, rokonaidat is bevonni a sorozatba?

A menyasszonyomat már rendszeresen rá tudom venni, hogy túrázzon velem, sőt mostanában négylábú társaságunk is akad. A szülőket is már több túrára, evezésre is magunkkal vittük. Annak is nagyon örülök, hogy az öcsémet is tudtam mozgósítani bringázásra. Barátok terén voltak már közös túrázások, Balaton átúszások, futások, Dávidra például bármelyik sport kapcsán számíthatok.

Van-e olyan sportág, amelyet kifejezetten az Ötpróba hatására próbáltál ki, és ha igen, megszeretted-e?

Az evezést az Ötpróba miatt próbáltam ki. A sárkányhajózás nagyon hangulatos volt, míg a kenuzás meg igazán izgalmas (hogy ne boruljunk fel a családdal…:D ). Megszerettem, csak nincs túl sok lehetőségem rá sajnos. A másik, amit az Ötpróba lendített fel nálam, az a túrázás. Korábban is előfordult, hogy a természetet jártam, de csak az elmúlt években lettem igazi túrázó, bárhová megyek, városnézés helyett már inkább a természetet járom.

+1: Hogyan éled meg, hogy nincs most esemény, milyen otthoni edzéseket végzel?

Eddig sok eseményről nem maradtam le, viszont sajnos áprilisban több tervem is bukni fogom és félek, hogy a május is így alakul. A bezártságot egyelőre jól viselem. Egyedül szoktam futni, ebben a szép tavaszi időben erről egyelőre nem kell lemondanom. Az útvonalamat módosítottam csak, igyekszem elkerülni a még mindig zsúfolt futóköröket és kevésbé forgalmas utcákban futok. A biciklizést nálam ez a vírus csak motiválja, a tömegközlekedésről átálltam a tekerésre. Az úszás viszont már most hiányzik, ezt próbálom fekvőtámaszozással, otthoni tornával pótolni.