Hátizsákmustra a tökéletes tavaszi túrához

Végre beköszöntött a kirándulószezon, amikor egyik pontszerző túra éri a másikat. Az útvonalak izgalmasak, a csapat is nagyon jónak ígérkezik – szóval rajtunk nem múlik, hogy szuper tavaszi programjaid legyenek, amiket sokáig emlegetsz majd. Egy a lényeg: ne hagyj otthon semmi fontosat – magadat a legkevésbé. A biztonság kedvéért írtunk neked egy listát arról, hogy mi kerüljön a hátizsákodba, ha egy túrázós napra készülsz.

Technika

A mobilod valószínűleg hozzád van nőve – de a túra reggelén azért kétszer is nézd meg, nehogy pont aznap maradjon otthon, mert a természetben bóklászva bármikor szükséged lehet segítségre. Mellé jól jöhet pluszban egy powerbank: az erdőben zéró az esélye, hogy enélkül fel tudod tölteni a telefont, hogyha lemerülnél. Ha alkonyatkor terv szerint még a szabadban leszel, akkor fejlámpára vagy zseblámpára is szükséged lehet.

Napvédelem

Tavasszal már sokszor erősen tűz a nap, és pár óra alatt még akkor is könnyen leéghetsz, ha nem vagy hófehérke. Ezért mindenképp dobj be egy fényvédő krémet (nem kell cipelned a nagy flakont: egy úti kis üvegbe porciózz ki egy adagot), egy vászonsapkát, és a napszemüvegedet se felejtsd otthon.

Rovarriasztók

A szúnyogok és kullancsok a melegebb évszakokban már állandóan lesben állnak, úgyhogy ha nem szeretnéd, hogy tönkretegyék a kirándulásodat a duruzsolásukkal és az alattomos támadásaikkal, akkor tárazz be rovarriasztó szerekből. Túra után pedig mindenképpen vizsgáld át a bőrödet, kullancscsípések után kutatva.

Tájékozódás

Bár az ötpróbás túraútvonalakon igyekszünk a lehető legegyértelműbbé tenni, mikor merre kell haladnod, a tájékozódási lehetőségeidet azért több oldalról is biztosítsd be, az a tuti. A mobil vagy GPS mellett papírtérkép is legyen nálad, nehogy a technika ördöge megtréfáljon.

Élelmiszer és víz

Minden jöhet, ami nem romlandó – és amit biztosan elfogyasztasz, hogy hazafelé ne húzza le a válladat a hátizsák. Az örökzöldek: szalámis szendvics, nem túl puha gyümölcsök, magvak, müzliszelet, keksz. A vízzel okosan kalkulálj: ha biztosan tudod, hogy lesz vízlelőhely menet közben, akkor fölösleges több litert magaddal cipelni, más esetekben viszont ne ezen spórolj.

Tisztasági és egészségügyi kellékek

Sose tudhatod, mi történik útközben, ezért egy alap mini egészségügyi csomag mindenképp lapuljon a hátizsákodban: pár ragtapasz, fájdalomcsillapító, görcsoldó, és persze a napi gyógyszereid, ha vannak. A WC-papír, papír zsebkendő és egy kisebb kiszerelésű nedves törlőkendő szintén nagyon tud hiányozni, ha nincs, amikor kellene. Ahogyan a kézfertőtlenítő zselé is.

Igazolványok és pénz

Lehet, hogy csak egy napra mész, de hozhatja úgy a sors, hogy végül mégis szükséged lesz szállásra, esetleg egy falusi kisboltban be kell vásárolnod. Ezért ne hagyd otthon a tárcádat – és az alapvető irataidat, igazolványaidat sem.

Természetismeret

Ha már a természetben jársz, akkor a nézelődésen túl jó érzés felfedezni, pontosan milyen élőlények vesznek körül. Ezért sokat dobhat az élményen egy növény- és állathatározó, illetve egy távcső, ami segít alaposabban megfigyelni az élővilágot. Különösen, ha gyerekekkel mész.

Ami még jól jöhet

Lehetőleg legyen nálad még pluszban bicska vagy olló, és az esőkabátra is gondolj, ha az időjárási előrejelzések szerint esélyes egy kis zuhé. Az útközbeni pihenéshez vagy piknikhez pedig jól jöhet egy könnyű pléd. Tipp: ha bármit féltened kell az elázástól (pl. iratok, gyógyszerek), akkor tedd bele egy műanyag dobozkába, és úgy pakold el. Így se az ivóvized, se az eső, se a patak nem tehet bennük kárt.

Irány az Ötpróba eseménynaptárához és válogass a rendezvények között! Naptár!