Ha már lúd, legyen kövér: félmaraton balatoni napfelkeltével, bulival és gasztroélményekkel

Szabad vagy augusztus 19-én? Ha igen, akkor már csak az a kérdés, hogy van-e még szabad hely a II. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonra, ami tavaly óta sok sport- és vízimádó bakancslistáján került kitüntetett helyre. Ébresztőnek partihajózás a Balatonon, diszkófények helyett a vízen tükröződő napfelkeltével, aztán egy félmaraton a Káli-medence festői településein keresztül, majd egy nagy baráti-családi reggeli egy imádnivaló szentbékkállai majorban. Szerintünk legalább egyszer az életben ki kell próbálni ezt a különleges kombót, amiről Keczán Pál, az egyik főszervező mesélt az Ötpróbának.

Honnan jött az ötlet, hogy ennyiféle élményt hozzatok össze egy verseny keretein belül?

Lelkes, lokálpatrióra baráti társaságként szerveztük meg először a Tihanyi Félmaratont, ami egy egyszerű közösségi futásnak indult. Hamar kiderült viszont, hogy óriási az igény olyan futóversenyekre, amelyek különleges helyszíneken zajlanak. Évente több hónapot a Balatonnál töltünk, és gyakran lejárunk az utca végén lévő partra gyönyörködni a napfelkeltében. Innen jött az ötlet, hogy milyen jó lenne a tó közepéről is megcsodálni ugyanezt, hiszen hajóról valószínűleg még lenyűgözőbb a látvány, és mi lenne, ha egy futóversennyel kötnénk össze az élményt. Így született meg a Napfelkelte Félmaraton ötlete, és a korábban tapasztaltak fényében azon már szinte nem is csodálkoztunk, hogy tavaly 27 perc alatt betelt a jelentkezési létszám. Idén összesen 667-en indulhatnak, egy helyet pedig jótékonysági licitre bocsátunk.

Mitől bakancslistás az esemény?

Egyrészt azért különleges, mert a világon egyedülálló, hogy egy futóverseny a víz közepéről startol el – márpedig mi két balatoni partihajón indítjuk a napot. A futókat különjáratos busszal visszük a révfülöpi kikötőbe, majd a badacsonyi érkezést követően 8 meseszép Balaton-felvidéki településen futunk keresztül (Badacsony, Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Kővágóörs, Kékkút, Szentbékkálla, Pálköve, Révfülöp). A sportolást egy jól megérdemelt, kiadós és finom reggeli követi a Pegazus óriási majorában, ahol szórakoztató családi programok mellett lehet ejtőzni. Az is ritkaság egyébként, hogy a rajt és a cél különbözik egy futóversenyen – ettől nagyon változatos és izgalmas lesz az útvonal.

Milyen kiegészítő programokkal készültök?

Ahogy a többi futóversenyünkön, itt is lesz Azt meséld el… beszélgetés. Ez egy kötetlen, baráti csevej ismert, hiteles és sikeres futókkal. A korábbi években többek között vendégül láttuk például a Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsit és Lubics Szilvit. A versenyközpontunk a szentbékkállai templomtorony melletti Pegazusban lesz, ahol előre meg lehet rendelni az aznapi reggelit és akár az ebédet is az egész család számára. A közös reggeli és élménybeszámoló közben adjuk át a díjakat, közben a gyerekek pecséteket készíthetnek, de arcfestés, lufihajtogatás és Pixbox portrékészítés is lesz. Persze mindez szuper zene mellett. A program valószínűleg kora délután fog véget érni: tavaly a félmaraton után csobbanni indultak a résztvevők.

Az év egyik legsűrűbb időszakában, a balatoni főszezonban kerül sor a versenyre. Mekkora kihívást jelentett ez a szervezés tekintetében?

Az általunk szervezett Tihanyi Félmaraton és testvére, a Szigligeti Félmaraton sikere után kezdtünk el kicsit komolyabban foglalkozni futóversenyek szervezésével. Különösen sok utánajárást igényelt a Napfelkelte Félmaraton, pont a csúcsidény miatt. Ezért nagyon hálásak vagyunk a Mahartnak, hogy ebben az időszakban kivonta a forgalomból a kedvünkért a két legnagyobb balatoni hajóját. Főleg, hogy a hajókra a pünkösdi Naplemente Félmaratonon is szükségünk volt, ahol a versenyt egy nagy hajókázással és naplementenézéssel koronáztuk meg a déli parton.

De más kihívásokkal is szembesültünk: nem találtunk olyan érem- és futómezgyártót, aki az igényeinknek megfelelő minőséget tudta volna nyújtani. Ezért mi magunk készítjük az érmeinket a befutoerem.hu-val, illetve a technikai pólóinkat is mi tervezzük és gyártjuk. Megéri az erőfeszítést: 2016-ban a Tihanyi Félmaraton szívalakú medálja az ország legszebb futóérme lett. A pólók tekintetében túlléptünk a szokásos pamuton, hiszen az nagyon szívja a nedvességet, nem szellőzik. A versenyeinken kínált technikai pólók prémium mezek, kifejezetten futóknak.

Felkeltette az érdeklődésedet a program? További, folyamatosan frissülő infókat a II. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton Facebook eseményoldalán találsz.