Érd utol a szökőévet, avagy sportolj a szászvári faluház újjáépítéséért!

A Szászvári Mocorgók Szabadidő Egyesület beszédes néven hirdet terepfutó versenyt és túrát február utolsó, illetve március első napjára. Az „Érd utol a szökőévet! Jótékonysági mocorgás a Faluházért” névre hallgató futam tétje nem kicsi: a leégett faluház újjáépítésére gyűjtenek. Nevezéseddel te is tehetsz azért, hogy új erőre kapjon a falu szociális és kulturális élete. A részletekről Hang Csaba, az esemény egyik főszervezője számolt be az Ötpróbának. 

Mi történt pontosan a faluházzal, mennyire súlyos a helyzet?

Sajnos leégett a teteje, és ezzel együtt a helyiségek egy része is: nagyjából 200 milliósra becsültük a kárt. Nagy érvágás ez a falunak, és egyelőre nem tudjuk, fizet-e a biztosító. Sokat nehezít a helyzeten, hogy a korábbi polgármester több 10 milliós nagyságrendű adósságot hagyott maga után, így jelenleg az önkormányzat egyszerűen képtelen anyagilag megoldani a felújítást.

Mennyire érinti ez a falu kulturális és szociális életét?

A faluház volt az önkormányzat legnagyobb épülete, ahol egy étterem működött. Egyrészt a falubeliek itt rendezték az ünnepi összejöveteleiket, pl. a lakodalmakat. Nagyobb baj viszont, hogy az iskola és az óvoda közétkeztetése is innen folyt. Ideiglenesen ezt azóta megoldottuk, de most sokkal szűkösebb hely áll csak rendelkezésre, a bölcsődében.

Miért éppen a sport merült fel ötletként, amikor az adománygyűjtésről gondolkodtak?

Mi egy 6 éve működő sportegyesület vagyunk, Szászvári Mocorgók néven. Adta magát az ötlet, hiszen az utóbbi években a futóversenyek és a túrák egyre népszerűbbek lettek, és szerencsére a szórakozásnak erre a tartalmas formájára hajlandóak az emberek pénzt is áldozni. Fogékonyak az ilyen formában történő adományozásra is: a jótékonysági futóversenyek szintén egyre népszerűbbek az országban. Korábban egyébként már volt egy hasonló megmozdulásunk, amikor az óvodánk teteje égett le, és az összefogásnak köszönhetően szép számmal jöttek az emberek.

Hogyan tudnak segíteni a nevezők?

A nevezési díjakból származó bevételt teljes egészében a faluház felújítására fordítjuk. Azoknak is örömmel vesszük viszont a segítségét, akik nem szeretnének vagy tudnak futni, túrázni, de szívükön viselik a faluház ügyét. Ők virtuális cserépjegyeket vásárolhatnak úgy, hogy a Szászvári Középületekért Közalapítvány számlaszámára (71800068-11104782) utalják adományukat. A közleményben kérjük, tüntessék fel a következőt: Faluház cserépjegy 2019.

Lesz egy Toros-boros kör nevű versenyszám is. Ez mit takar?

A Toros-boros egy korábbi, nagyon népszerű versenyünk volt, ahol hurkát sütöttünk és forralt bort kínáltunk a versenyzőknek, úgyhogy nagyon megszerették az emberek. Eredetileg ezt akartuk feleleveníteni, de végül egy nagyobb szabású verseny szervezése mellett döntöttünk. A Toros-boros kör útvonala viszont ugyanaz, mint a korábbi versenynél, gyönyörű kilátással.

Milyen látnivalókra számíthatnak a nevezők, és milyen egyéb programok miatt érdemes akár egész hétvégére a környéken maradni?

A verseny maga eleve az impozáns Szászvári Várkastélyban lesz, ez máris egy izgalmas programnak ígérkezik. De megéri meglátogatni a közelben a magyaregregyi várat is. Szintén szívből tudom ajánlani a bikali Puchner Kastélyszállót és Reneszánsz Élményparkot is, amely professzionális wellness szolgáltatásokat nyúlt. Sikonda és Magyarhertelend melegvizes fürdői ugyancsak kellemes időtöltést nyújthatnak: főleg egy kiadós sportolás után eshet jól az ejtőzés. És itt van a közelben Pécs, amely rengeteg látnivalóval és programok sorával várja a látogatókat ebben az évszakban is. Illetve ajánlanék még egy helyet a gasztronómia szerelmeseinek: Hosszúhetényben csodás gasztroélményre számíthat, aki betér a Hosszú Tányér Gourmet Házba.

***

A futamról további információkat az esemény Facebook oldalán olvashatsz, nevezni pedig a Köridő weboldalán lehet.