Az ember szabadsága addig tart, amíg azzal nem árt senkinek és semminek. Ez a természetjárásra talán még az emberi kapcsolatoknál is jobban igaz, hiszen az erdő nem tud védekezni – nekünk kell megóvni. Gondolj erre, amikor túrázol: vigyázz a természetre, és benne az emberre, magadat is beleértve!

  1. Tüzet csak úgy rakj, ahogyan a szabályok engedik! Ez leginkább azt jelenti, hogy mindig a kijelölt tűzrakó helyet használd, és tájékozódj előzetesen, hogy nincs-e épp tűzgyújtási tilalom. Égő tárgyat (gyufát, csikket) pedig véletlenül se dobj el felelőtlenül.
  2. Mindig mások társaságában túrázz! Jó ötlet kiszellőztetni egy kicsit a fejedet egyedül a természetben egy stresszes időszak után, de inkább csak a környéken tegyél egy kisebb kört ilyenkor. Ha igazi túrára indulnál, akkor mindig legyen veled valaki, hogy segíthessetek egymásnak, ha baj van.
  3. Ne térj le a kijelölt turistautakról! Elsősorban a saját érdekedben, mert az úton kisebb eséllyel tévedsz el. Másrészt pedig a természet kedvéért, hiszen sok, pl. fokozottan védett területet nem véletlenül zárnak el a turisták elől.
  4. Ne hagyj hátra szemetet! Mindig pakolj be a hátizsákodba egy zacskót az útközben keletkező szemétnek, és vidd el a szemetesig. Őrizd meg olyan állapotban a természetet, ahogyan te is szeretnéd látni legközelebb!
  5. Vigyél magaddal rovarriasztót! Akármilyen szép helyen is jársz, és akármennyire kegyes is veled az időjárás, az egész kirándulást tönkretehetik a szúnyogok és a kullancsok. Védekezz ellenük, és kend be magad időben!
  6. Óvd magad a napsugárzással szemben! A várva várt napfény néha alattomos is lehet: a fák lombjai között is bőven átszűrődhet annyi, hogy paprikapirosan, sajgó bőrrel érkezz haza a túráról. Úgyhogy ne sajnáld a fényvédőt, és egy napellenzős kalap is jól jöhet.
  7. Csak messziről figyeld az állatokat! Lehetőleg ne nyúlj hozzájuk: egyrészt veszélyesek lehetnek, másrészt előfordulhat, hogy épp egy kölyköt simogatsz meg, akit később az emberszag miatt nem fogad vissza az anyja.
  8. El a kezekkel a növényektől! Persze az más kérdés, ha éppen gombát vagy termést gyűjteni indultál, de ennek a szabályairól is érdemes elolvasnod az Erdőtörvényt. A többi növényt viszont inkább távolról csodáld, és örökítsd meg inkább egy-egy fényképen, de ne avatkozz be a természet rendjébe.
  9. Figyelj a többi turistacsoportra is! Mivel valamennyire elhagyatott helyen jársz, fél szemmel figyeld többi embertársadat a veled túrázókon túl is, hátha épp segítségre, útbaigazításra stb. van szükségük. Fordított esetben nagy eséllyel te is számíthatsz a törődésre.
  10. Viselkedj illedelmes vendégként a természetben! Hiszen tényleg vendég vagy, aki hamarosan távozik. Ne zavard meg hangoskodással a csendet, inkább hallgasd az erdő megunhatatlanul változatos neszeit, és a madarak énekét!