A futás szerelmeseinek: BBU Föld Alatti Futás a Valentin-nap jegyében

A Valentin-nap egyre inkább túlmutat azon, hogy csupán a szerelmesek ünnepe legyen. A BBU Föld Alatti Futás szervezői szerint bármit megünnepelhetünk, amit csak szeretünk. Miért ne lehetne ez éppen a futás egy olyan országban, ahol ez az egyik legkedveltebb szabadidős sport? A fenti gondolat jegyében a Valentin-nap lesz a tematikája a immár hagyományos futamnak – amelynek ismét a különleges kőbányai pincerendszer ad otthont. A február 15-ére meghirdetett eseményről az egyik szervezőt, Feith Tímeát kérdeztük.

A Föld Alatti Futás visszajáró résztvevői már megszokhatták, hogy mindig rengeteg látványossággal készültök, ami feldobja a versenyt. Idén mire számíthatnak a nevezők?

Természetesen idén is tematikus futamokkal és sok meglepetéssel készülünk, amiket most még nem szeretnék elárulni. Annyit azonban elmondhatok, hogy a látványos hang- és fénytechnika, a mutatós kellékek, illetve az érmek és a póló kupidós designja megalapozza majd a Valentin-napi hangulatot. Emellett a 4,3 km-es Valentin-kört párban is lehet teljesíteni, a pároknak pedig végig fogniuk kell egymás kezét. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy csak szerelmesek indulhatnak a versenyen: Valentin-napon minden és mindenki megérdemli az ünneplést, amit és akit szeretünk. Így a futás, illetve a futótársak, barátok és családtagok is.

 

A Föld Alatti Futás mindig nagyon népszerű. A visszajelzések szerint mit szeretnek benne az emberek?

Hogy évről évre fejleszteni tudjuk a futamot, online kérdőívben kérdeztük meg erről a résztvevőket. Elsősorban a különleges helyszín teszi egyedivé a versenyt, ezt mindig igazi kuriózumként értékelik a futók, ami feldobja a napjukat és a futórutinjukat. De szeretik a szórakoztató tematikát is, ami bulihangulatot teremt: az effekteket, a jelmezes statisztákat és a jó zenét főleg, mert ez az élmény nemcsak a föld alatt, de a versenyközpontban is várja őket.

Mitől olyan különleges ez a labirintus?

A kőbányai pincerendszer korábban kőbánya volt, de a Dreher Sörgyár raktáraként is működött, illetve gombát termesztettek a pincében. Rengeteg kultúrtörténeti érdekesség kapcsolódik hozzá: például az itt kitermelt kövekből épült fel többek között a Lánchíd két pilonja, a Margit híd kőelemei, a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, illetve az Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Állami Operaház épülete. Akik többet szeretnének megtudni a helyszínről, két túrán is részt vehetnek a verseny napján. A hosszabb, 8 km-es túrán nemcsak a föld alatt fogunk sétálni, hanem megnézzük többek között az Óhegy parkot, a Dreher-villát és a Csajkovszkij parkot is. 

Lesz-e olyan az egyes futamok között, ami még nem volt?

Igen: a 14 km-es táv, amire nagy igény mutatkozott, hiszen van, akinek a 7 km már kevés, a félmaraton viszont még sok. De újdonság az is, hogy a 4,3 km-es táv két időpontban is indul a verseny napján, hogy rugalmasabban alkalmazkodjunk az emberek hétvégi időbeosztásához. De ismét említhetném a Valentin-kört, ahol a párban indulók kézenfogva futnak majd – viszont ez a táv egyéniben is teljesíthető.

Az Ötpróba-pontokon túl milyen jutalmakra számíthatnak a nevezők?

A kiválasztott táv teljesítéséért Valentin-napi kupidós designnal készített befutóérem jár: az ovis, sulis és családi futam résztvevői fémből készültet kapnak, a 21, 14, 7 és 4,3 km-es táv teljesítői pedig egy-egy antikolt verziót. Emellett plusz érem és oklevél a jutalma korcsoportonként a dobogósoknak. A Valentin-kört futó párokat pedig külön értékeljük. Fontos, hogy aki pólót is szeretne, az nevezzen időben! Csak azoknak tudjuk ugyanis biztosítani a felsőt, akik február 7-én 12:00 óráig neveznek, és addig befizetik a regisztrációs díjat is.

További információ és nevezés a BBU Föld Alatti Futás 2020 weboldalán.