5 tipp, ha az első úszóversenyedre készülsz

Hobbiúszóként sem kell megijedned az úszóverseny szótól – már csak azért sem, mert az ötpróbás úszóesemények nem a versengésről, hanem csakis a mozgás öröméről szólnak, ami közösségben, inspiráló emberek között még nagyobb élmény. Most pár tanáccsal segítünk a felkészülésben.

Lehetőleg a verseny terepéhez hasonló helyszínen végezd a felkészülést. Ez főleg azért fontos, mert óriási különbség van egy nyílt vízi és egy csarnokban rendezett esemény között. A nyílt víz a vele járó természeti adottságokkal (hullám, túlzott napsütés vagy hideg stb.) okozhat kellemetlen meglepetéseket úszás közben, ha először csak a versenyen szembesülsz velük. De ugyanígy jó kitapasztalni előre a medencék méretét is, hogy ne rögtön élesben kelljen küzdened.

Legalább egyszer úszd le a versenytávodat. Egy egyszerű edzésen nyilván nem lehet mindig nagy távokat úszni, hiszen nincs idő rá nap mint nap. De minimum egyszer azért érdemes a verseny előtt letesztelned, mennyire bírod, és ha szükséges, akkor még időben módosítani az edzésterveden. Így teljes lelki nyugalommal tudsz elindulni a megmérettetésen, ismerve a lehetőségeidet és a korlátaidat.

Tökéletesítsd a technikádat. Aki már gyerekkorában megtanult úszni, hajlamos azt gondolni, hogy megy is neki – mégis rengeteg hobbiúszó úszik hibásan. Ez amellett, hogy árthat az ízületeknek, és sérüléseket okozhat, egy versenyen komoly idő- és energiaveszteséggel járhat. Többet ésszel, mint erővel! Nem szégyen kikérned egy edző véleményét a technikádról felnőttként sem, és csiszolni a tudásodat a jobb eredmény érdekében. Sőt.

Fokozatosan növeld az edzésmennyiséget. Bár a versenytávod valószínűleg nagyobb, mint amennyit naponta úszol, ez nyilván nem jelenti azt, hogy a felkészülést ekkora terheléssel kell kezdened. Csak lépésről lépésre növeld az edzésen leúszott távokat, így is hamarosan célt fogsz érni, ha kitartó vagy – ráadásul anélkül, hogy elmenne a kedved vagy lesérülnél menet közben.

Készülj fel mentálisan. A nyílt vízi versenyeknél nincs lehetőséged a falnál kapaszkodni egy pillanatra sem, ezért tudatosítsd magadban, hogy megállás nélkül úsznod kell majd. Többek között ezért is jó, ha a versenyterephez hasonló helyszínen készülsz. Ha ráedzel, akkor nem lesz gond!