5 ok a rendszeres mozgásra az újévi fogadalmad mellé

Egy gyerek még igazi örökmozgó: ösztönösen tudja, hogy az ember mozgásra termett. A felnőtteknek viszont ehhez már nem elég az önfeledt rohangálás okozta szabadságérzés emléke: észérvekre van szükségük a sportolás elkezdéséhez. Főleg, amikor így januárban az újévi fogadalmak betartásáról van szó… Össze is szedtünk pár érvet – hogy aztán a legmeggyőzőbb mégis maga a mozgás öröme legyen majd.

1. Énidővel ajándékoz meg

A hétköznapokban állandóan csörög a telefonod, állsz a dugóban, próbálsz megfelelni a sokszor ellentétes elvárásoknak… de mi az, ami csak rólad szól az életedben? A sportban millió más jótétemény mellett az a csodálatos, hogy visszaad téged önmagadnak. Hiszen az az egy óra, amit a futópályán vagy az edzőteremben töltesz, csak a tiéd, nem veheti el tőled az égvilágon senki. Főleg, ha a mobilodat előrelátóan az öltözőszekrényben hagyod arra az időre…

2. Kicsattansz az egészségtől

A csapból is az folyik, milyen jót tesz a sport az egészségnek, de egyszerűen nem tudjuk elégszer elmondani. Hiszen ha tényleg átmenne az üzenet, akkor ugye mindenki hanyatt-homlok rohanna sportolni. De ezt csak az érti meg igazán, aki tényleg mozog, és érzi a különbséget. Egy biztos: a szíved, az ízületeid, az immunrendszered, az idegeid és az izmaid biztosan aláírnák a petíciót, ami rendszeres mozgást követel tőled. Add meg nekik, ami jár!

3. Boldoggá tesz

A mozgás boldogsághormonokat szabadít fel, és oldja a stresszt, ezért instant házi orvosság a rosszkedv ellen. Lehet, hogy csak kicsit leszel jobban tőle, de az is lehet, hogy teljesen felvillanyozódsz, viszont egy biztos: garantáltan javulni fog a kedélyállapotod. Egy próbát mindenképp megér.

4. Kompetenciaérzést ad

Van, amikor úgy érzed, hogy semmi sem úgy sikerül, ahogy szeretnéd. A prezentációt elrontod, a tele bögréd kiesik a kezedből, és a tetejében még az eső is elered. Na, ilyenkor kell gyorsan mozogni menni: egy különösebb elvárások nélküli, laza kis edzés ugyanis bármikor menni fog, még ha takaréklángra állított az élet, akkor is. Ez pedig visszaadja az önmagadba vetett hitedet, így újra kompetensnek érzed majd magad, aki ura a körülményeinek. De egy kis szeletének mindenképp, és az már valami.

5. Barátságokat teremt

Nem légből kapott dolog a sporttárs kifejezés, hiszen akikkel együtt küzdötök a futópályán vagy az edzőteremben, azokkal tényleg létrejön egyfajta közös nevező. Biztatjátok és motiváljátok egymást, vagy éppen együtt „utáljátok” az edzőt, ha túl sokat követel. Ha pedig elég nyitottak vagytok, akkor akár igazi barátságok is születhetnek.

 

Bónuszként még mondunk egy jó okot az újévi fogadalmad betartására:

Ha még nem tetted meg, akkor január 10-ig ingyen regisztrálhatsz az Ötpróbára!