5 dolog, amiért jobb sportolni, mint a kanapén gubbasztani

Nem lehet elégszer ismételni, mennyire nélkülözhetetlen a  mozgás a minőségi és harmonikus élethez. A sport mellett szóló érvek sora szinte végtelen, ezért mi fáradhatatlanul, újra és újra előállunk néhánnyal, hátha valamelyik betalál nálad. Reméljük, most is van a listánkon olyan, aminek hatására lelkesebben húzod fel az edzőcipődet.

  1. A tested mellett a jellemedet is edzi

A sport sok olyan dologra megtanít, amiből a sportpályán és az edzőtermen kívül is tudsz profitálni. A fegyelem, a kitartás, az akaraterő gyakran kapóra jön a munkahelyeden és a magánéletedben is. A tudatosság és az önismeret  szintén: hiszen a rendszeres mozgás során megismered a saját határaidat, és jobban be tudod osztani az erődet az élet más területein is.

  1. Rendbe teszi a közérzetedet

Valószínűleg te is gyakran érzed, hogy aszerint ingadozik a hangulatod, hogy éppen mi történik körülötted, ahogyan a stressz is ennek függvényében gyűr maga alá. Vagyis a külső körülmények irányítanak, és könnyen elveszíted a belső egyensúlyodat. A sport ebben is segít, mert bizonyítottan hangulatjavító hormonok szabadulnak fel a mozgás hatására a szervezetedben, miközben a stressz-szinted csökken. Ha tehát rendszeresen mozogsz, akkor nálad lesz a gyeplő, ami a közérzetedet illeti.

  1. Produktívabbá tesz a munkában

Ha sportolsz, akkor erősebb lesz az immunrendszered, és ritkábban esel ágynak, ellenállóbb leszel a betegségekkel szemben. Vagyis: kevesebbszer dőlsz ki a munkából, így hatékonyabbá válsz, és nagyobb eséllyel léphetsz előre a ranglétrán is. Az sem hátrány munkafronton, hogy a sok mozgás a kutatások szerint fejleszti a memóriádat, és könnyebben tanulsz meg új dolgokat a segítségével. Így a szakmád és a világ gyors változásához való alkalmazkodás sem jelenthet gondot.

  1. Fiatalít

A mozgás – amellett, hogy karbantartja a testedet – a bőröd szépségéről is gondoskodik. Sportolás közben ugyanis megnő a vér oxigénellátása, amit semmilyen kozmetikai kezeléssel nem tudsz ilyen mértékben előidézni. Egyúttal búcsút mondhatsz a sápadtságnak és a nyúzottságnak is. Ha elegendő alvással kombinálod ezt a „szépségkúrát”, akkor rád sem fognak ismerni!

  1. Óvja tested motorját, a szívedet

Belegondoltál már, milyen gigászi munkát végez a szíved, ami folyamatosan dobog? Egy kis segítség mindig jól jön neki! Amikor elég aktív vagy fizikailag, akkor a többi izmod mellett a szívizmod is erősebb lesz, ezzel pedig csökken a Magyarországon népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémák kockázata a te esetedben. Ha ráadásképpen pár kilót is leadsz az esetleges túlsúlyodból, szintén a sport hatására, akkor újabb terhet veszel le a szívedről. Hálás lesz érte!