5 ajándék, amit az úszás ad neked – az ötpróbás jutalmakon túl

Ötpróbázóként csobbannod is kell legalább egyszer, ha a legértékesebb ajándékokra, a melegítőre és a tokiói utazásra hajtasz. Ezek persze vonzó mézesmadzagok, de szeretnénk, ha tudnád, hogy az úszás sokkal többet nyújthat neked, ami miatt nagyon megéri gyakrabban megkörnyékezned a medencét. Lássuk, mi mindent!

Tokától bokáig megdolgoztatja a testedet

Úszás közben egyik testrészed sem lazsál: a kezed és a lábad egyszerre dolgozik, miközben muszáj tónusban tartanod a törzsed tartóizmait is, nehogy elsüllyedj. Ettől szépen fejlődnek a koordinációs készségeid – főleg, ha egymás után többféle úszásnemben is úszol. Úgyhogy ha komolyan át akarod mozgatni a tagjaidat, akkor a csobbanás az egyik legjobb ötlet.

Kondiban tartja a légzőszerveidet

Bár sok sportágban fontos (lenne) a tudatos légzés, legtöbbször mégis rajtad múlik, hogy tényleg követed-e az edzői instrukciókat. Az úszásnál viszont nincs más választásod: valóban szabályoznod kell a légzésedet, hiszen csak a víz fölött tudsz levegőt venni, ezért muszáj összehangolnod a mozdulataiddal a levegővételt. Ez pedig edzett légzőszerveket eredményez – olyannyira, hogy akár az asztmás tüneteid is enyhülhetnek, ha vannak.

Kisimítja az idegeidet

A víz egy természetes közeg, és kellemesen ringató hatása van, ami felér egy meditációval, így hatékonyan csökkenti a stresszt. Ebben egyébként a már említett légzésszabályozásnak is szerepe van: nem véletlen, hogy sok meditáció alapja a légzésfigyelés. Az úszás szinte kimossa a fejedből a feszültséget okozó gondolatokat.

Nem csak a válladról veszi le a terheket

Hanem az egész testedet tehermentesíti az úszás. Ezért keresve sem találhatnál ideálisabb mozgásformát, ha túlsúllyal vagy ízületi problémákkal küzdesz, és egyébként más sportág űzése nehézséget vagy fájdalmat okozna, netán sérülésveszéllyel járna. Apropó, túlsúly: az úszáshoz rengeteg energiára van szükség, zabálja a kalóriákat, ezért fogyókúra mellé kifejezetten ajánlott. Ízületi betegként viszont arra mindenképp figyelj, hogy a mellúszást ne vízből kiemelt fejjel végezd, mert ezzel túlterheled a nyakadat és a gerincedet!

Hálás lesz a szíved érte

Az úszás segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket – persze ez idáig nem újdonság, mert a legtöbb sportnak megvan ez az áldásos hatása. Ez a mozgásforma mégis különleges ilyen szempontból, mert a testhőmérsékletednél hűvösebb víz serkenti a vérkeringést, így edzi az ereket, és fokozza a szívműködést. Plusz: a víz alatti oxigénhiányos pillanatok miatt a szívednek és az ereidnek jobban aktivizálnia kell magát, hogy elég oxigént juttasson az izmaidhoz. Úgyhogy ha ránk hallgatsz, akkor veszel egy nagy levegőt, és rendszeresen ugrasz egy fejest a legközelebbi uszodában!