0 3 ok, amiért érdemes egyszerre több sportot űznöd – Ötpróba

3 ok, amiért érdemes egyszerre több sportot űznöd

Biztosan veled is előfordul néha, hogy kicsit hadilábon állsz a motivációval, amikor éppen neki kell durálni magadat az edzésnek. Ilyenkor lehet, hogy egyszerűen csak ráuntál a sportágra, amit rendszeresen űzöl. Az Ötpróba segít abban, hogy a mozgásformákat variálva mindig megmaradjon a mozgás öröme. Első körben elmondjuk, miért örül még a változatosságnak tested és lelked.

Egyszerre több készséget és kompetenciát fejlesztesz. Ez azért jó, mert az elsajátított tudást aztán nemcsak az adott területen, de akár egy másik általad űzött sportágban, sőt: akár a hétköznapi életedben is jól tudod hasznosítani. Az úszás például remekül fejleszti a monotonitástűrő képességedet, hiszen ha valóban hatékony edzést szeretnél, akkor faltól falig kell tempóznod, hosszú időn keresztül. Ez pedig nagyon is jól jöhet időnként a munkahelyeden, a nemszeretem, idegőrlő feladatoknál. De futásnál sem haszontalan.

Csökken a sérülésveszély, mert több izmot és ízületet erősítesz meg. Minden sportág kicsit más izomcsoportokat és ízületeket mozgat át, ezért minél többfélét űzöl, annál több testrészed lesz jó kondiban. A megfelelő kondi és a rugalmasság pedig nagyobb ellenállóképességet jelent.

Segít fenntartani a motivációdat. Még a legizgalmasabb sportágra is rá lehet unni, ha túl sokat csinálod. Ilyenkor hajlamos az ember arra, hogy ki-kihagyogassa az edzéseket, miközben valójában kívánja a mozgást, csak éppen a fásultságot nem. Ezért jó, ha kicsit jegeled az unalomig ismételt mozgásformát, feldobva az edzéstervedet. Idővel aztán valószínűleg újra meg fog jönni a kedved a régi kedvencedhez is.

Ha tanácstalan vagy, hogy milyen kiegészítő mozgást válassz, és szeretsz közösségben sportolni, akkor nézd át eseménynaptárunkat. 5+1 sportágunk és évi több mint 120 országszerte rendezett programunk biztosan új lendületet ad a motivációdnak!