10 érdekesség a tokiói olimpiáról – ahová te is eljuthatsz az Ötpróbával

Már biztosan hozzád is eljutott a nagy hír, hogy 24 szerencsés, de főleg elismerésre méltóan kitartó ötpróbázó a 2020-as olimpián, Japánban szurkolhat a magyaroknak. Ennek örömére jöjjön pár izgalmas tény az ötkarikás játékokról, ami arra ösztönözhet, hogy te is közéjük küzdd magad! 

  1. Az aranyérmeket a környezetvédelem jegyében újrahasznosított elektronikai cikkekből nyert nemesfémből készítik.
  2. A megnyitón egy elképesztő, valódi hullócsillageső kápráztatja majd el a nézőket. Egy űrstartup szatellitákat küld az űrbe, amelyek részecskéket lőnek ki. Ha ezek kigyulladnak, kész a meteoreső.
  3. Tokió nem először lesz az ötkarikás játékok helyszíne: 1964-ben már összemérhették az erejüket a világ legjobb sportolói a szigetországban. A japánok emellett még két téli olimpiát is rendeztek: 1974-ben Sapporóban és 1998-ban Naganóban.
  4. Az ország óriási erődemonstrációra készül, ami a legendásan fejlett technológiát illeti. Millió egyéb tech kuriózum mellett lesznek például csomaghordó robotok a reptéren, önvezető autók, de arcfelismerő beengedő rendszerekre is lehet számítani.
  5. A jegyeket lottón sorsolták ki a japánok számára.
  6. A helyszínen készült fotók jogait a szervezők birtokolják, videó- és hangfelvételt pedig tilos lesz megosztani.
  7. A költségvetés brutális: nagyjából 20 milliárd dollárra becsülik a kiadásokat a szakértők.
  8. Tokió a világ legnagyobb városa: érhető módon egyébként is zsúfolt a tömegközlekedés – ezért az olimpia idején sok nagy cég távmunkára áll át, hogy csökkentse a forgalmat.
  9. Az olimpia kabalafiguráit a kabalák igazi szakértői választották ki: általános iskolás gyerekek, egy óriási szavazás keretében.
  10. A 2020-as játékokon öt új sportág favoritjainak szurkolhat majd a közönség: bekerült a programba a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball.