esemény betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Nyakvágó Teljesítménytúra

2019. május 11. | 07:00 - 08:00

14 km (1 pont)
22.5 km (2 pont)
33 km (4 pont)

ESEMÉNY HONLAPJA

Ötpróba kedvezmény : 10%

Mindenkit szeretettel várunk az immáron hagyományosnak számító Nyakvágó félmaraton helyszínéül szolgáló a Kiskunsági Nemzeti Parkot érintő útvonal bejárására. Célunk, hogy a futók mellett a túrázók számára is lehetőséget biztosítsunk e gyönyörű természeti értékekben gazdag terület bemutatására, felfedezésére és egyben kihívást állítani eléjük.

Itt nem okoznak gondot a nagy szintkülönbségek, viszont az alföldi futóhomok nehezíti a túrát, mert ahogyan errefelé mondják “A homok az Alföld hegye ” ! Egyedi növény és állatvilággal találkozhattok e semmihez nem fogható tájon, amit költők énekeltek meg, egykoron bujdosók, betyárok barangolták be a pandúrok elől menekülve, miközben az alföldi ember innen biztosította nagy küzdelmek árán mindennapi betevőjét. A túra alatt lehet azon elmélkedni, vajon miről is kapta a Nyakvágó halom a nevét. Történet, és teória több is maradt fent a szájhagyomány útján, pásztortüzek mellett megénekelve. Igazi eredetét tán a régi idők pásztorai se tudták pontosan.

Egy biztos, minden monda rege, játszódjék bármely korban, az alföldi, hazájukat védő vitézek hősiességének állít emléket. Utad során megnézheted a lovakat, amelyek a Nemzeti Vágtán is futottak, a Köncsögi lovas tanyán. A világbajnok kosokat tenyésztő Hajnal János tanyáján is lesz bőven látnivaló. Figyelmesen túrázva több romos tanyát, illetve olyan tanya helyét láthatod, melyet a természet már részben vagy teljesen visszahódított, és melyek következtetni engednek a régi Puszta szerkezetére.

Hegyvidéki agyagos anyaföldünkhöz szokott lábad megtréfálhatja az alföldi futóhomok, mely minden évszakban, és minden időjárási viszontagság között próbára teszi a vándort. Mindezért viszont kárpótolnak a hullámzó árvalányhajmezők, az ősgyepek és a legváltozatosabb fafajtákat felsorakoztató erdősávok. Szóval a hegyekhez szokott szemek is megtalálhatják az alföldi emberek által nap, mint nap megélt természeti csodákat itt a Duna-Tisza közén, csak el kell jönni és élvezni a tájat, az utat, és a vendégszeretet.

Remek hangulat, csodás táj, egyedi befutóérem és nagy választék a frissítőpontokon.

Csak néhány a 7. alkalommal megrendezésre kerülő Nyakvágó Félmaraton+ terepfutó verseny a nevezők számára legfontosabb jellemzőiből. A hagyományos Ballószögi vendégszeretet a nevezési sátortól a célzónáig végigkíséri a verseny minden résztvevőjét, hiszen a szervezők a település lakói, akik szívükön viselik a rendezvény sikerét. Az országos versenyeknek megfelelő szintű rajtcsomagokról a verseny hűséges támogatói gondoskodnak. A terep nehézségeit – nem véletlenül a rendezvény egyik a jelmondata, hogy “Olyan, mint egy Félmaraton, csak keményebb (ezt az elmúlt hat év nevezői is megerősíthetik) – nem csak a gyönyörű Kiskunsági Nemzeti Park látnivalói feledtetik, hanem a cél-zónában kapott ajándék alkoholos frissítés és masszázs lehetőség is.

A futók idén is próbára tehetik magukat az Alföldi környezetben haladó útvonalakon, ahol a távoktól függően akár egy lovas tanya udvarán, kemencék mellett, hamisítatlan falusi hangulatban frissülhetnek a sportolók. A pálya útvonalának nagy része csodálatos természeti környezetben, festői tájon, a Kis-kunsági Nemzeti Park mellett halad el. A Nyakvágó domb tetejéről – mely a verseny névadójaként az egyik frissítő pont is egyben,és ahol különlegességként egy igazi tűzoltó autóból jön a párásítás – páratlan kilátás tárul a Félmaraton+-t teljesítők szeme elé, akik az erdőkön áthaladva folytathatják tovább útjukat.

Az évről-évre rendszeresen visszatérő versenyzők és látogatók joggal mondják, hogy ez az a verseny, ami mindenkinek többet ad.

 MÁV utazási kedvezmény igénybevételéhez kérd a jegyed ide:

Kecskemét

Részletek

Dátum:
2019. május 11.
Időpont:
07:00 - 08:00
Esemény cimkék:
Honlap:
http://nyakvago.hu/nyakvago-nevezes/

Szervező

Futaszög Egyesület
Telefon:
+36 30 507 7284
E-mail:
futaszog@gmail.com
Honlap:
www.nyakvagofutas.hu

Helyszín

Ballószög – Faluház
Rákóczi út 11.
Ballószög, 6035 Magyarország