Téli álom helyett Téli Margita

Több mint 20 éve rajtol el Gödöllőről minden évben a Téli Margita túra és terepfutó verseny, amelyen tavaly közel 1000 természetjáró vett részt. Idén február 9-én járhatják be az érdeklődők a pazar látnivalókkal tarkított, változatos útvonalat. A részletekről Pálffy Tibor, a szervező egyesület elnöke beszélt az Ötpróbának.

Nagy múltra tekint vissza a Téli Margita. Mióta létezik, és minek köszönhető a töretlen népszerűsége?

Lassan negyed évszázada kerül sor évről évre a Téli Margitára. Többek között azért szeretik olyan sokan, mert korai időpontban rendezzük meg, télen pedig ritkábbak a jófajta túrák. A túra élmény maga nagyon változatos: például volt már olyan év, amikor szinte nyári melegben sétáltunk, de térdig érő hó is előfordult. A gyönyörű táj mellett a rendezés színvonala is nagyon vonzó a természetjárók számára, illetve a kényelmes megközelíthetőség, hiszen egyrészt egészen közel vagyunk Budapesthez, másrészt a városközpontban van a rajt.

Mi teszi még különlegessé ezt a túrát?

A már felsoroltak mellett a változatos útvonal, a rengeteg látnivalóval. Sok más mellett útközben érintjük például a máriabesnyői basilica minort, Teleki Pál sírját, az első ellenőrzőpont pedig a Pap Miska forrás, Gödöllő egyik kedvenc kirándulóhelye. De említhetném a babatpusztai istállókastélyt is. A 30 és 40 km-es távok emellett felmennek a Margita kilátóhoz, amely a Gödöllői-dombság 344 méteres büszkesége, és egyben legmagasabb pontja. A domonyvölgyi lovastanyán őshonos magyar állatokat, például szürkemarhákat lehet látni, de lovak, kecskék és birkák is vannak. A hosszabb táv érinti az Erzsébet pihenőt, ami Sissi kedvenc kirándulóhelye volt: ide járt lovagolni.

Mi volt a célotok az esemény megrendezésével?

Főként a Gödöllői-dombság népszerűsítése a kirándulók körében. Egyesületünk rengeteget dolgozik azon, hogy pozitív élményekkel távozzanak a környékről a túrázók: 200 km-nyi turistautat tartunk karban.

Mekkora az érdeklődés, mire számítotok idén?

400–600 indulónk szokott átlagosan lenni, de ez nagyon időjárásfüggő. A tavalyi rekordév volt, ugyanis nagyjából 1000 ember állt rajthoz. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy bekerültünk az Ötpróba rendezvény naptárába. Idén ezen kívül még háromszor lehet Ötpróba-pontokat gyűjteni Gödöllőn. Május 19-én egy kerékpáros teljesítménytúrán (választható távok: 100, 80, 50 és 20 km), június 15-én egy éjszakai gyalogos teljesítménytúrán és október 5-én, a Világ Gyalogló Napi teljesítménytúrán.

Melyik a legnépszerűbb táv?

A 20 km-es, mert azt akár egy kezdő túrázó is meg tudja csinálni, viszonylag könnyen teljesíthető kihívás.

Vannak visszajáró túrázók?

Bőven. Sok más visszajáró érdeklődő mellett még Nagyváradról is szokott jönni egy futócsapat minden évben egy vagy két autóval. Ők már 6-8 éve mindig ellátogatnak hozzánk.

Téli Margita programinfó és nevezés!