Zsámbék, a családi túrázás és terepfutás otthona

Mi kell egy jól sikerült hétvégi programhoz? Gyönyörű természeti környezet, egy kiadós kirándulás, megspékelve jóízű beszélgetésekkel és nevetéssel, finom falatok és persze a barátok vagy családtagok. A november 23-án startoló Évadzáró túranap és terepfutás a Nyakason pont ezt kínálja. Hogy mire számíthatnak a nevezők pontosan, arról Patyi Jánost, a Zsámbékfutás egyik oszlopos tagját faggattuk.

Vannak, akik azért haboznak, hogy elinduljanak-e egy túrán, mert a rajthelyszín nehezen megközelíthető tömegközlekedéssel. Nálatok mennyire van ez így?

Szerencsére abszolút könnyen megközelíthetőek vagyunk: a busszal érkezők közvetlenül a rajthely előtt tudnak leszállni, jöjjenek akár a Széna térről, akár a bicskei vasútállomásról. Egy iskolában van a versenyközpontunk, ami a távolsági busztól mindössze 100 méterre helyezkedik el.

Hogyan fejlesztettétek tovább az idei eseményt?

Mivel az elmúlt években nagyon sokan jöttek futni, ezért mostantól ők is nevezhetnek, és Ötpróba-pontokat is szerezhetnek. Újdonság a 26 km-es táv is, amit szintén közkívánatra vezettünk be: jelezték a túrázóink, hogy szívesen gyalogolnának akár többet is, ezért a kedvükért létrehoztunk egy új útvonalat.

Mennyire népszerű a rendezvény?

Az esemény népszerűsége szubjektív fogalom, mert eléggé időjárásfüggő. Tavaly az eső ellenére is 400 feletti teljesítő volt, így mondhatom azt, hogy szeretnek Zsámbékra jönni az emberek kirándulni. Ha az időjárás kedvező lesz, akkor ennél jóval többen fognak idelátogatni. Egyébként az a tapasztalat, hogy az időjárás csak egy körülmény – ha nincs armageddon, akkor a túrázó bakancsot húz, és elindul. Az eddigi regisztrációk alapján már most tudjuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is sok család érkezik. Pozitív visszajelzés, hogy a regisztráltak harmada az új, 26 kilométeres távot választotta. Szintén jó hír, hogy eddig a futók is a várakozások fölötti létszámban regisztráltak. 

Egyre több túrára jellemző, hogy a szervezők odafigyelnek a környezetvédelemre. Ez a zöld szemlélet nálatok is érvényesül?

Talán a legelső túránkon használtunk csak eldobható eszközöket, azóta száműztük ezeket: a túrázók által hozott poharakba és kulacsokba adjuk a frissítőket. A túra zöldítését azzal kezdtük, hogy kulacsot adtunk ajándékba az indulóknak, benne meleg teával. Ha véletlenül valaki elfelejt hozni magával poharat vagy kulacsot, akkor sem marad persze szomjan, de az általunk használt poharakat elmossuk, és később használjuk ismét. Az útvonalat jelző szalagokat szintén újra felhasználjuk: a rendezvény után letakarítjuk, felcsavarjuk, és eltesszük őket. Az elmúlt két alkalommal lehetőség volt önkéntes szemétszedésre is, aminek eredményeként több zsák szemetet adtak le a lelkes indulók az ellenőrzőpontokon.

Mik azok a látványosságok, amelyek miatt érdemes útnak indulni?

A Nyakas-hegy egyik jellegzetessége, hogy a klasszikus erdei környezet mellett nyitott részek is vannak. Ez azért jó, mert a túra egy része eleve a domboldalon megy, így az egész Zsámbéki-medencét szépen be lehet látni. Aki a 26 km-es túrát célozza meg, az a Pilis nyugati oldalát is látni fogja, mert olyan kilátási pontok lesznek, amelyek a Zsámbéktól keletre eső régiót teljesen szabaddá teszik. Természetesen útba esik a Zsámbéki Romtemplom, és mindenki el fog haladni az Óriások lépcsője mellett is, amely egy érdekes mészkőképződmény.

Megvendégelitek a végén az indulókat jó szokásotokhoz híven?

Igen, idén is alapkellék a meleg tea, és emellett mindenki vendégünk lesz egy finom lángosra. A zsámbéki lángosozó egyik évben az év lángosa díjat is elnyerte: az útvonalat úgy alakítottuk ki, hogy az utolsó 1,5 km-en érinteni fogják az indulók. Úgyhogy a téli túrának nagyon jó kis zárása lesz a frissen sütött, meleg lángos utolsó métereken való majszolgatása.