Zala megye büszkesége: a Göcsej Galopp

Nem véletlen, hogy az idén 11. alkalommal megrendezett Göcsej Galopp a visszajáró túrázók és terepfutók mellett a Hungarikum Bizottság helyi szervezetének elismerését is kivívta. A Zala megye gyönyörű dimbes-dombos vidékén zajló tavaszköszöntő eseményről az egyik főszervező, Mézes Tibor Sólyom mesélt az Ötpróbának.

A Göcsej Galoppra a Zala Megyei Értéktár is felfigyelt. Mit jelent ez?

A Zala Megyei Értéktár a Hungarikum Bizottság megyei szervezete, amelyet a megyei önkormányzat működtet. Az ő választásuk alapján a Göcsej Galopp „zalaikum” rangra emelkedett, vagyis hivatalosan használhatjuk a megtisztelő Zala Megyei Érték címet.

Miért érdemes ellátogatni a Göcsej környékére?

Egyrészt a kihívás miatt, hiszen az 55 km-es túránk eléggé embert próbáló. Ez a vidék nevezetes a fazekasságáról, amely annak köszönhető, hogy itt igen agyagos a talaj – ami viszont azzal jár, hogy nehezen nyeli el a vizet, így nagy a sár. Az indulóknak tehát erre a kicsit extrém kihívásra is fel kell készülniük. A Zalai-dombság egyébként a haranglábas falvairól híres, illetve változatos faállományáról: a túrázók és a terepfutók bükköt, fenyőt, égert, tölgyet, gyertyánt és akácerdőt is fognak látni. De útba esik egy működő olajkút is, amit ritkán látni Magyarországon.

Mennyire könnyű eligazodni a környéken?

Bátran nekivághatnak a tájékozódásban járatlanok is a távoknak, mert nagyon sűrűn helyezünk el nyilakat útközben, ezért szinte lehetetlen eltévedni. Térképre szinte nincs is szükség – de természetesen azt is adunk.

Kiket vártok leginkább, és milyen létszámra lehet számítani?

Az előző évek tapasztalati alapján kb. 500-an leszünk. A magyarok mellett Ausztriából és Szlovéniából is érkeznek érdeklődők. Vannak visszajáró túrázóink és futóink, akik évről évre mind nagyobb táv teljesítését tűzik ki célként. Az is előfordul, hogy ha reggel ragyogó napsütésre ébredünk, akkor egy hirtelen ötlettől vezérelve jelennek meg túrázók  akár családostul a rendezvényen, leginkább a rövidebb távokat megcélozva. Ez egy tipikus szezonnyitó rendezvény egyébként, hiszen a tavasz egyik első túra- és terepfutó eseménye. Remek alkalom arra, hogy az évben első alkalommal mozduljanak ki otthonról a természetbarátok.

További információ és nevezés a Göcsej Galopp weboldalán.