Vízhólyagriadó: hogyan tartsd távol őket?

Tipikus futó- és túrázónyavalya a vízhólyag, amivel leginkább egy keményebb táv teljesítése után „jutalmaz meg” a tested. Mit tehetsz, ha beszereztél egyet-kettőt, és hogyan cselezheted ki előre, hogy kialakuljanak? Utánajártunk.

Mi a vízhólyag, és miért alakul ki?

A vízhólyag egy nyirokkal teli hólyagocska, amiből a folyadék nem tud magától távozni. Akkor alakul ki, ha a bőrfelület egyszerre nyomódik és súrlódik erősen. Ez leginkább olyankor fordul elő, ha felgyűrődik a zoknid, esetleg túl nagy vagy túl kicsi a cipőd, vagy nem kötötted be rendesen a cipőfűződ. Sportolóknál viszont leginkább az extra terhelés okozza, amikor sokáig nagy nyomás éri a talpadat. Rizikófaktor, ha erősen izzad a lábad vagy nedves zokni van rajtad: a vízhólyagokat mindkét helyzet könnyen előcsalogathatja. Ritkábban, de előfordul, hogy a sportolás közben kialakult elektrolithiány hajlamosít a vízhólyagok kialakulására, mert hatására a szövetekbe több víz kerül. Ezt a helyzetet izotóniás itallal orvosolhatod.

Mit tegyél, ha felbukkant egy vízhólyag a lábadon?

Ha nem fáj, és nem is nagyon zavar egy kisebb vízhólyag, akkor nem feltétlenül szorul kezelésre: idővel magától felszívódik. A még ki nem fakad példányokra viszont jól beválhat pár háziszer, például az aloe vera vagy a teafaolaj.

Amikor nagyobb a vízhólyagod, ráadásul sajog, és újra sportolni szeretnél menni, akkor szúrd ki egy steril tűvel, hogy a nyirok kifolyhasson belőle. Ezután tisztítsd meg antibakteriális szappanos vízzel a sebet, majd ragaszd le egy ragtapasszal, esetleg kösd be gézzel. Éjszakára nem árt neki a szellőztetés: levegőn gyorsabban gyógyul. 

Lehetőleg ne vágd le teljesen a vízhólyag tetejét, még ha késztetést is érzel rá, mert akkor túlérzékeny lesz a helye, és lassabban gyógyul. 

Ha nagyon makacs a vízhólyag, és könnyen fertőződik, akkor bevethetsz direkt erre a célra készült antibiotikumos kenőcsöket is.

Hogyan előzheted meg a kialakulását?

Akár előre is bebiztosíthatod magad a vízhólyagok ellen. Soroljuk, hogyan:

  • Válassz passzentos cipőt és zoknit! A vízhólyagmentes sportoláshoz tökéletesen a lábadra passzoló méretű cipőre és olyan, lehetőleg varrásmentes zoknira lesz szükséged, ami profi technikai anyagból készül. A pamut nem jó választás: szívja a nedvességet és nyúlik ha pedig nyúlik, akkor felgyűrődik, ami a vízhólyag előszobája.
  • Használj vazelint! Ha sokat sportolsz, akkor valószínűleg már jól tudod, hogy a lábad melyik része hajlamos a vízhólyagképződésre. A súrlódás csökkentésére ezt a területet vazelinozd be egy kicsit, mielőtt útnak indulsz. 
  • Próbáld ki a zselés védőtapaszokat! A tested okos: nem véletlenül „párnázza ki” vízhólyaggal a lábadat. Segíts neki, és kerüld el a fájdalmat: tegyél a kritikus területekre zselés védőtapaszt!