Trónfosztási kísérlet – a vádlott: magyar időjárás

Kezdjük azzal: aki a 10-15 fokban, szakadó esőben és szélviharban megtartott Kazinczy túrán egyáltalán részt vett, az előtt hatalmas kalaplengetéssel adózik az egész Ötpróba-társadalom…

A hétvégén rendesen odatette magát az időjárás, mi tagadás – olyannyira, hogy a maga nemében két zászlóshajóként ismert esemény közül a Balaton átúszást egyenesen el is halasztották. Sőt, majdnem erre a sorra jutott a túrázás királykategóriája, a Kazinczy túra is, ám őket keményebb fából faragták – Wehner Géza, az esemény szervezője emiatt érthetően szuperlatívuszokban beszélt azokról, akik egyáltalán elindultak a “túlélőtúrán”:

“Idén 9. alkalommal rendeztük meg a túrát, van már benne tapasztalatunk, de bizton állíthatom: ilyen mostoha időjárásba még nem volt részünk – kezdte mondandóját a házigazda. – Pénteken este 10-11 között kezdett el szakadni az eső, és meg sem állt másnap délután egyig. Több résztvevőt vártunk előzetesen, de nem okolhatjuk a távolmaradókat – a helyükben mi sem biztos, hogy kijöttünk volna.”

A 20 és 50 km-es távokon 80-an indultak el, előbbin 19-en, utóbbin 61-en, de nem ezért nevezik királykategóriának a Kazinczyt.

“A legnagyobb, 206 km-es távunkon 40-en indultak el. Iszonyatosan nehéz lehetett nekik, 7300 méteres szintkülönbséggel és a sáros-esős idővel kellett megküzdeniük, ennek ellenére a legelső 33 óra alatt ért be a célba.”

Minden résztvevő komoly díjazásban részesült: járt érem, oklevél, és egy trikó is a teljesítőknek, ráadásul az 1-3. helyezett külön díjakat is kapott. Nekik külön trikó, az első helyezettnek pedig egy limitált Kazinczy-könyv ütötte a markát – a zord időjárás ellenére is megérte tehát túrázni a Zemplénbe.

Ne felejtsétek el: csütörtökön (azaz 07.06-án) dől el, megrendezik-e a 35. LIDL Balaton átúszást. A kétkerekű szerelmeseinek a Duna Maraton kerékpártúrával kedveskedünk – irány Esztergom!