Tedd hatékonyabbá az edzésedet nyújtással!

Fotó: pexels.com

Talán veled is előfordult már, hogy a megúszásra játszottál, amikor a sportolás utáni nyújtásra került a sor. Mondván: a stretching mellékes, hiszen nem fejleszti az izmaidat, és a teljesítményedet sem pörgeti fel. Gondold újra, ezek ugyanis tévhitek! Néhány perc lazítással sokkal többet tehetsz az edzésed sikerességéért, mint gondolnád. De mire jó pontosan a nyújtás?

Megóv a sérülésektől

A merev és rugalmatlan anyagok könnyebben törnek, szakadnak, sérülnek – így van ez az izmokkal is. Erőkifejtés hatására az izmaid megrövidülnek, veszítenek rugalmasságukból. Az edzést követő nyújtás segítségével viszont szépen visszanyerik feszességüket, ezért sokkal kisebb eséllyel fogsz lesérülni. Viszont fontos, hogy a nyújtást se vidd túlzásba: ha fájdalommal jár, az egyértelműen a túlerőltetés jele – ami szintén sérülésveszélyes. Akkor csinálod jól, ha csak kellemes nyúlást érzel.

Hatékonyabbá teszi az edzést

Az edzés után megrövidült izmaiddal legközelebb kisebb teljesítményre leszel képes, mert szűkebb mozgástartományban tudnak csak mozogni. Nem úgy, mint a rendesen lenyújtott, rugalmas izomzat, ami jobban össze tud húzódni, így fejtve ki nagyobb erőt. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy kis stretchingnek köszönhetően szebb, tónusosabb izmaid lehetnek.

Csökkenti a stresszt

Nemcsak a munkahelyi és a magánéletben történő események pörgethetnek fel, de tulajdonképpen egy dinamikus edzés is egyfajta stressz a szervezetednek, ami után ki kell engedned a gőzt. A nyújtás lassú, finom mozdulatokkal nemcsak a testedet, de az idegrendszeredet is megnyugtatja. A meditatív, feszültségoldó hatást tovább növelheted, ha folyamatosan és egyenletesen lélegzel. Ügyelj rá, hogy egyetlen mozdulat se akadályozza a levegő szabad áramlását. A stretching így a lelkedet is ápolva segít az edzést követő tevékenységeidre hangolódni.