Zsámbék környéke olyannyira népszerű a természetjárók körében, hogy évente több túrát is szerveznek ide a lelkes helyi sportbarátok. A hagyományos novemberi kirándulás után február 24-én a szintén hagyományos Tavaszváró gyalogtúra a Nyakason névre hallgató program következik. A lenyűgöző panoráma és a dicsőség mellett idén gulyásleves és oklevél is várja a kirándulókat. A részletekről Patyi Jánost, a szervező Zsámbékfutás egyik oszlopos tagját kérdeztük.

Miben más a tavaszi túra a hagyományos őszihez képest?

Az útvonal ismerős lesz azoknak, akik megfordultak már a túráinkon. Az útvonal kijelölésekor fontos szempont, hogy kedvet csináljon a túrázáshoz, a természetjáráshoz. Ezért, ha az időjárás kicsit átrendezi a terepet, akkor apróbb módosítások elképzelhetők. Azoknak is érdemes jönni, akik félnek, hogy eltévednek, vagy kevésbé járatosak, mivel a terepfutók miatt végig ki lesz szalagozva a pálya – annak ellenére, hogy jellemzően kijelölt turistaútvonalon megyünk.

Milyen látnivalókra számíthatnak a túrázók?

A Zsámbéki Romtemplom, a Török kút vagy éppen a Zárdakert természetesen nem maradhat ki, ahogyan az Óriások lépcsője sem. A Nyakas-hegyről pedig a töki pincevilág mellett a Zsámbéki-medencét, a Gerecsét, a Vértest és a budai hegyeket lehet gyönyörűen látni. Nagyon szeretik a túrázóink, hogy a klasszikus erdei túrákhoz képest több időt tölthetünk el olyan szakaszokon, ahol távoli panorámákban lehet gyönyörködni.

Az őszi vagy a tavaszi túrátok a népszerűbb?

A természetjárók szeretik mindkettőt, mivel minden évszaknak más a szépsége. A tavaszvárót azért is szeretik, mert a téli depressziósabb idő után végre kiszabadulhatnak a négy fal közül a bátortalanabbak is. Az időjárás és a túrázók hangulata időnként megviccel minket, mert fordult már elő olyan, hogy szibériai fagyot jósoltak, úgyhogy a nevezők harmada otthon maradt, miközben a tél legszebb napját hozta el nekünk az időjárás. Milyen legyen egy téli túra, ha nem hideg vagy esetleg havas? Viszont olyan is van, hogy a túra napján beállít 80–100 nem regisztrált induló annak ellenére, hogy esik az eső.

Milyen távokon indulhatnak a résztvevők?

11 és 16 km-en, ahogyan az őszi túra esetében is. Idén ősszel viszont tervezünk egy hosszabb távot is kiírni, mert van rá igény. Olyannyira, hogy többen vannak, akik egy napon bejárják vagy lefutják a 11 és a 16 km-t is egymás után. A hétvége egyébként beleesik a Yours Truly időszakába, amikor kisebb-nagyobb csapatok közösen vagy külön-külön futnak a téli időjárással dacolva. Ez egy finn kezdeményezésű, világszerte ismert futóesemény. Ennek szellemében szoktak futók is eljönni edzésképpen.

Mennyire sportprogram és mennyire családi program egy ilyen túra?

Jönnek családok is: múltkor például nagyon meglepődtünk, hogy kis 6 évesek is végigjárták a 11 km-t. Az is jellemző, hogy van a családban egy „hóbortos” túramániás, és ha már ő jön, akkor 3–4 családtag is vele tart, így valódi családi programmá válik a természetjárás.

Vannak visszajárók?

Persze, főleg az ötpróbázók között. Őket már sokszor arcról, de akár névről is ismerjük, főleg a nagyon elszánt, 70–80–100 pont fölötti túrázókat.

Szívünket melengeti, hogy az Ötpróba programnak köszönhetően egyre többen találnak vissza a természetbe, kezdenek el mozogni és visszajönnek az eseményeinkre.

A Zsámbékfutás évente több sportrendezvényt szervez. Honnan hallhatnak az emberek ezekről?

Egyrészt az Ötpróbán keresztül, másrészt érdemes követni a Facebook oldalunkat, ahol szintén hírt adunk a rendezvényeinkről. De megtalálhatnak minket az érdeklődők turisztikai eseménynaptárakban, a helyi sajtóban és közösségi médiás turisztikai csoportokban is.

További információ és nevezés a Zsámbékfutás weboldalán.