Szívünk Napja: tudatossággal és sporttal testünk motorjáért

Szívünk az év 365 napján megállás és zokszó nélkül szolgál minket, az esetek többségében mégsem szentelünk elég figyelmet annak, hogy megőrizzük egészségét. A Szívünk Napja szervezői ezen szeretnének változtatni – nem csak 24 órára: arra biztatnak, hogy szánjunk több időt testünk motorjára. A szeptember 22-ei rendezvényen rögtön a tettek mezejére is léphetünk: többek között ingyenes orvosi szűrővizsgálatokon vehetünk részt, és közösen sportolhatunk is egy nagyot, például a Tekerj a szívedért! bringás felvonuláson Ötpróba-pontokért. Az évről évre népszerűbb rendezvényről a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, prof. dr. Járai Zoltán számolt be az Ötpróbának.

Milyen célkitűzésekkel hívtátok életre a Szívünk Napját?

A Magyar Kardiológusok Társasága a most már több éve nagy népszerűségnek örvendő Szívünk Napja elnevezésű rendezvényen igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri megbetegedések többek között a magas vérnyomás, a koleszterin- és érrendszeri betegségek, illetve a szívelégtelenség kiemelkedő gyakoriságára, illetve a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. Szeretnénk elérni, hogy az emberek ne csupán 24 óráig érezzék fontosnak szívük egészségét, hanem egész életük során fordítsanak rá kellő figyelmet. A Szívünk Napja egy ingyenes lakossági rendezvény, egészségügyi szűrésekkel, tanácsadásokkal, interaktív tájékoztató programokkal, közös sportolással és neves kardiológusok szakmai előadásaival.

Miért fontos, hogy foglalkozzunk a szív- és érrendszeri betegségekkel, mennyire ijesztőek a statisztikák jelenleg?

A szív- és érrendszeri betegségek, valamint ezek szövődményei továbbra is az összhalálozás durván feléért felelősek. Bár Magyarországon a születéskor várható élettartam a rendszerváltás óta 4 évvel nőtt, amiből 2 év a kardiológiai ellátás akut infarktus- és szívelégtelenség-terápia javulásának köszönhető, még mindig nem mondhatjuk el, hogy Európában nálunk lenne a legjobb a helyzet. Ezért minden olyan tevékenység, amely a kardiológiai betegségek megelőzését vagy még hatékonyabb ellátását célozza, az összhalálozás csökkentése szempontjából mindenképpen kívánatos. Így nagyon fontos a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek (pl. magas koleszterin, magasvérnyomás-betegség) korai felismerése, kezelése, valamint a káros szenvedélyek (elsősorban a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás) elleni küzdelem. Ezek a tényezők a társadalom nagy részét érintik: hogy csak egy példát mondjak, hazánkban magasvérnyomás-betegségben becslések szerint 3,5 millió ember szenved, de közülük közel 1 milliót nem kezelnek, nagyrészt azért, mert nem is tudnak róla. A nemzetközi adatok alapján a felnőtt lakosság mintegy 23%-a szenved szívelégtelenségben, de a 65 év felettiek körében a betegség megjelenése elérheti akár a 10%-ot is. Az elmúlt 20 év terápiás sikerei ellenére még mindig magas a szívelégtelenséggel kapcsolatos halálozás: megfelelő kezelés és gondozás nélkül, a diagnózis felállítását követő 4 éven belül a betegek közel felét elveszítjük. Mindezek miatt a Szívünk Napja rendezvény egyik fő üzenete a szívünk egészségére való folyamatos odafigyelés fontossága.

Vannak olyan témák, amelyekre a rendezvény különösen nagy figyelmet fordít?

2019-ben a két kiemelt témánk az újraélesztés és a hirtelen szívhalál. A helyszínen a látogatók megtanulhatják, hogyan kell szakszerűen végezni az újraélesztést, megismerhetik a TEVAgy a hős egészségnevelési programot, illetve megtekinthetik az Országos Mentőszolgálat interaktív bemutatóját is.

Milyen komolyságúak az ingyenes szűrések? 

A helyszíni szűrések alaposak, utolsó állomásuk mindig az orvosi konzultáció, ahol a cél az eredmények átbeszélése, illetve a továbbirányítás a szükséges vizsgálatokra. A betegek a szűrést követően igény szerint folyamatos, szakszerű tájékoztatást kapnak az őket érintő témákban az általuk kitöltött adatlap alapján.

Mennyire és milyen programokkal aktivizálja az embereket a Szívünk Napja?

A korábbi években 46000 ember látogatott el az eseményre, de évről évre népszerűbb a Szívünk Napja, ezért idén már 6–8000 emberre számítunk. Igyekszünk minden korosztály számára izgalmas elfoglaltságokat kínálni a szakmai programokon túl is, ezért sport-, életmód- és szórakoztató programokkal is készülünk. Idén Rubint Réka alakformáló tornáján és egy közös spinningórán vehetnek részt azok, akik szeretnének tenni a szívük egészségéért. Emellett számos koncert közül válogathatnak a gyerekek, a szülők és a nagyszülők egyaránt. Lesznek beszélgetések a nagyszínpadon, számos egészségügyi témában, emellett pedig kiállítókkal, kedvezményes vásárlási lehetőségekkel és dietetikai tanácsadással várjuk mindazokat, akik tenni szeretnének az egészségükért. A rendezvényre többek között kitelepül a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A Szívünk Napjának elmaradhatatlan programja a nagy, közös bringás felvonulás, ahol Ötpróba-pontokat is lehet szerezni. Mit érdemes tudni erről a biciklitúráról?

A Főváros által támogatott Tekerj a szívedért! kerékpáros program évről évre egyre népszerűbb, számos egészségügyi dolgozó is részt vesz rajta. A közös bicajozás célja, hogy felhívjuk a figyelmet a sport egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaira. A mozgás egyik legkézenfekvőbb lehetősége a városban a kerékpár – mint alternatív közlekedési eszköz. A biciklis felvonulás 14:00 órakor indul a Millenáris parkból, és kb. másfél órás lesz. 

Mindenkit szeretettel várunk!

További információk a Szívünk Napja weboldalán.