Színes őszi kalandok a Pilisben: hamarosan Intersport Túranap és Terepfutás

Október utolsó szombatján különleges erdei esemény várja a Pilisben a túrázni és futni vágyókat: az idén 11. alkalommal megrendezett Intersport Túranap és Terepfutás. A hagyományosan remek hangulatú, lilahagymás, zsíros kenyeres, rengeteg természeti látványosságot érintő program kihívásokkal teli, izgalmas terepen zajlik. A részletekről Kovács Anita, a szervező BSI PR igazgatója számolt be az Ötpróbának.

Több mint 10 éves múltra tekint vissza a verseny. Minek köszönheti töretlen népszerűségét?

Sokan szeretik az utcai futóversenyeket, a BSI rendezvényeinek 80%-a is ebbe a kategóriába tartozik – de a terepfutásnak a természet közelsége és a változatos útvonalak miatt megvan a maga varázsa. Emellett sok embert vonz az is, hogy ez nem csak terepfutóverseny, hanem egyben a kevés túraversenyek egyike. Ahogy említettem, terepversenyből sokkal kevesebb van, ezért szerettünk volna létrehozni a terepfutók számára egy olyan rendezvényt, ahol belekóstolhatnak a versenyzés örömébe, és érmet szerezhetnek. Szintén nagy előny, hogy könnyen megközelíthető helyszínen zajlik a program, hiszen Csillaghegyről indulunk. Kiváló lehetőséget kínál a verseny arra is, hogy a futók és túrázók kihasználják a télinél enyhébb, kellemes őszi időjárást – tavaly is gyönyörű, napos időt sikerül kifognunk. A nagy utcai futóversenyek idén már lezajlottak, így ez az utolsó versenyek egyike, amelyen érdemes még részt venni, a szezon méltó lezárásaként. Az esemény egyben a Félmaraton Mánia sorozat egyik őszi állomása.

Mi teszi különlegessé a versenyt, mitől más, mint a többi?

Egyrészt attól, hogy nem nagy létszámú rendezvény, ezért otthonos és bensőséges a hangulata: sok baráti társaság vesz részt évről évre, családi programnak pedig kifejezetten ideális. Tavaly közel 2600-an voltunk, idén is körülbelül ennyi indulóra számítunk. Másrészt pedig a gyönyörű helyszín emeli ki a többi verseny közül. Hogy csak pár természeti látványosságot említsek: útközben megcsodálhatják a versenyzők a kilátást a Nagy-Kevélyről, meglátogathatják a Teve-sziklát, ami valóban teve alakú, útba esik a Mackó-barlang, a Kő-hegyi bánya, de Szentkút környéke is csodaszép. Ami pedig hab a tortán: egy lovagi tornára is sor kerül az út során egy ódon, romos várnál.

Milyen távokon indulhatnak a természet- és sportbarátok?

A csillaghegyi HÉV-megállótól néhány perces sétával elérhető rajttól az óvatosabbak 9 km-en (308 m pozitív szintemelkedés mellett), a lelkesebbek 21,2 km-en (733 m pozitív szintemelkedéssel), a vállalkozó kedvűek pedig 31,2 km-en (1054 m pozitív szintemelkedéssel) túrázhatnak, jórészt a kijelölt túraútvonalakon. A futók pedig 21 és 31 km-en próbálhatják ki magukat.