SMR henger: tényleg olyan sokat tud?

Egy szóval: igen. Kicsit bővebben: a sokoldalú SMR henger egészen új szintre emeli a stretchinget, ugyanis a feszes, bemerevedett izmokat egyszerre oldja és nyújtja. Ehhez alapjáraton általában nemcsak te, de egy masszőr is kellene – ami napi szinten csak kevesek számára megoldható. De mire képes még az SMR?

Mi az SMR, és mire jó?

Az SMR (self-myofascial release) egy speciális, kompressziós önmasszázs, amelynek során különféle felületű és méretű hengerek segítségével lazíthatod az izmaidat. Leginkább sportolóknak, ülőmunkát végzőknek, és mozgásszervi problémákkal küzdőknek ajánlott, de rehabilitáció esetén is sok hasznát veheted.

Az SMR henger többek között a testszerte megjelenő úgynevezett triggerpontokat, feszültségpontokat veszi kezelésbe. Ezeket biztosan te is jól ismered, ha álltak már be valaha az izmaid egy stresszes időszakban vagy a túlerőltetés miatt. A fájdalmas, nyomásérzékeny izomcsomókat a hengerrel remekül feloldhatod, hasonlóan egy valódi masszázs hatásához. A henger használatával emellett nő a mozgástartományod, csökkennek az izom- és ízületi fájdalmaid, sőt: akár a sportteljesítményed is nőhet.

Ha gyakran hengerezel, akkor a sok ülés miatt a nyakadban, derekadban vagy lábadban keletkező izommerevségnek is búcsút mondhatsz. Ez a merevség nemcsak azért érdemel figyelmet, mert kellemetlen érzés, hanem azért is, mert idővel porckopás, meszesedés vagy más hasonló deformáció lehet a vége.

Hogyan működik?

Az SMR hengeren jobbra-balra kell görgetni a problémás testrészeidet. Mindezt úgy, hogy közben ránehezedsz, azaz nyomást helyezel a hengerre, és így az adott izomcsoportra is. Az ellazulás ilyenkor reflexszerűen bekövetkezik. Persze nem mindegy, hogy pontosan hol, hogyan és milyen erővel nyomódnak az izmaid, ezért mielőtt nekilátsz, mindenképpen tanuld meg a helyes technikát egy szakembertől (pl. edzőtől, gyógytornásztól vagy masszőrtől). Ugyanilyen lényeges, hogy a megfelelő felületű hengert válaszd attól függően, hogy a felszíni vagy mélyizmaid szorulnak kezelésre. Fontos tudnod azt is, hogy bár nagyszerű eredmények várhatók az SMR henger használatától, mégsem helyettesíti sem a sportot, sem pedig a szakképzett gyógymasszőr munkáját. Inkább gyorssegélyként kiegészíti azokat – viszont kétségtelenül nagyon hatékonyan. Úgyhogy: ott a helye az edzéstervedben!