Őszutó a Zsámbéki-medencében: közeleg az évadzáró gyalogtúra a Nyakason

Zsámbékfutás által szervezett februári túra óriási sikere után november 24-én újabb hangulatos esemény várja a kirándulni és futni vágyókat a Zsámbéki-medencében. A varázslatos panoráma mellett a korábbi években megszokott, igazi kirándulós vendéglátás – zsíros deszka, tea és rágcsálnivalók – csalogatják a résztvevőket. További jó hír, hogy a választható távok alkalmazkodnak a téli időjáráshoz, így mindenki könnyedén teljesíteni tudja a kihívást. A részletekről Patyi János, a Zsámbékfutás egyik frontembere számolt be az Ötpróbának.

Van valamilyen missziója a Zsámbékfutás által szervezett eseményeknek?

Az elmúlt három évtizedben rengeteg tömegsporteseményen vettünk részt egy kisebb baráti társasággal. Elérkezettnek láttuk az időt, hogy továbbadjuk a tudásunkat, és minél több emberrel osszuk meg a sportélményeket. Szerintünk a virtuális térben eltöltött órák mellett nagyon fontos megtalálni a módját annak, hogy kicsit kisimítsuk az idegszálakat, és a gépeléshez szükséges ujjmozgató izmok mellett a test többi részét is karban tartsuk. Zsámbékon a település turisztikai fejlesztésének tervezése találkozott a szabadidősport nyújtotta lehetőségekkel, ennek eredményeképpen hívtuk életre a Zsámbékfutás eseményeit, elsőként a futóversenyeinket. A túrák ötlete az Ötpróbával való együttműködés során jött, így váltunk regionális posztszerző hellyé, egyfajta központtá. Tulajdonképpen szolgáltatásként tekintünk az általunk szervezett programokra, ahol kiemelt cél, hogy pozitív élményeket szerezhessenek a hozzánk ellátogatók. Próbálunk olyan hangulatot teremteni, hogy a sportolók azt érezzék, hogy ők vannak a központban, mindenki értük tevékenykedik.

A visszajelzések alapján nagyon népszerűk a Zsámbéki-medence új szabadidősport-eseményei. Minek köszönhető ez?

Zsámbék nagy előnye, hogy három megye határán fekszik, így könnyen megközelíthetőek vagyunk több irányból is: a Széna térről busszal érkezők közvetlenül a rajthely előtt tudnak leszállni. Az útvonalak kialakításakor arra törekedtünk, hogy Zsámbék környékének megismerése mellett minden korosztály képes legyen teljesíteni a túrát akár túrázóként, akár futóként. Így egy kellemes hétvégi edzésre készülhetnek a résztvevők. A korábbi túrák nevezőinek körében nagy sikert aratott, hogy a kutyákra is külön gondoltunk: elhelyeztünk számukra itatókat.

Mitől különleges ez a túra?

Főleg a barátságos, családias hangulata miatt, illetve attól, hogy igazi kirándulós útvonalon halad. A pálya egy része a Nyakas-hegy tetejéig vezet, ahonnan a töki pincevilág mellett a Zsámbéki-medence gyönyörű panorámája tárul elénk. A budai hegyeket pedig a nyugati oldalról teljes egészében látni fogjuk. A túra egy másik szakasza klasszikus erdei környezetben halad, ahol a természetet testközelben tapasztalhatják meg a kirándulók. Geológiai érdekesség, hogy mintegy 11,5–12,5 millió évvel ezelőtt Zsámbék környékén a Paratethys nevű beltenger hullámzott. A geológusok a Nyakas-hegyen partközeli, sekélyvízi környezetben képződött mészkő- és mészhomokkő-rétegeket tártak fel. Ezek közül az egyik az Óriások lépcsője nevű látványosság, ami egyben ellenőrzőpont is lesz a túrán. A hegy tetején lévő fennsíkról a Gerecse vonulataiban lehet majd gyönyörködni, míg a túra utolsó szakaszán a híres Zsámbéki Romtemplomot is meg lehet látogatni, hiszen ez elmaradhatatlan egy Zsámbék környéki túrán.

Milyen távok közül választhatnak a résztvevők?

A távokat a téli időjárás figyelembevételével határoztuk meg, hogy még különösebb átfázás nélkül lehessen teljesíteni. A rövidebb táv 11 km-es, 204 m-es pozitív szintemelkedéssel, a hosszabbik pedig 16 km, 320 m pozitív szintemelkedéssel. Mindkettő javarészt túraútvonalakon halad. A távokat gyalog és futva is lehet teljesíteni. Aki több energiát érez magában, annak lehetősége van mindkét távot külön-külön is bejárni, ahogyan tette azt az idei Spartathlont teljesítő társunk, Kozma Zsolt is.

Hány emberre számítotok?

Az előzetes becsléseink és az eddigi nevezések alapján a 250–300 fő körüli részvétel reális, de ez nyilván időjárásfüggő. Drukkolunk, hogy elkerüljön minket az eső! Az élményeken túl általában egy kis ajándékkal is készülünk: idén körülbelül 350 útnak indulót lepünk meg egy-egy kulaccsal, amiben vizet vagy teát vihetnek magukkal.