Óriási év végi hajrára készül Cseh Laci: indul a bajnokok úszóversenyén a Szilveszteri Vizesgálán

Sokszor hátráltatta betegség vagy sérülés a felkészülésben, elképesztő szívósságának köszönhetően mégis igazi érem-halmozó az olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László. Nem csoda, hogy akkor is remekül teljesít, ha neki kell motiválnia másokat a sportolásra, például az Olimpia Ötpróba úszónagyköveteként. Laci szabadidejében sem tétlenkedik: most éppen a Szilveszteri Vizesgálára készül, ahol rengeteg bajnokkal együtt fog versenyezni.

 

Legendásan kitartó versenyző vagy, aki lelkileg is nagyon egyben van, és akit nem tud összetörni egy esetleges rosszabb teljesítmény sem. Ezért sokak példaképe lehetsz. Hogyan tudod ezt a képességedet hasznosítani a mindennapokban?

Igen, sok amatőr és profi sportolótól hallom, hogy jól tudom őket motiválni. Többek között ezért is vállaltam el az Olimpiai Ötpróba úszónagyköveti tisztjét is. Hiszen ott éppen az a feladat, hogy minél több embert buzdítsak a rendszeres sportolásra.

Miért érdemes szerinted belevágni az ötpróbázásba?

Az Olimpiai Ötpróba az ország legnagyobb szabadidősport-közössége, amelynek küldetése elérni, hogy minél többen egészségtudatos, sportos életmódot folytassanak. Ha pedig már a motivációról van szó: a programban ösztönzésképpen pontokat lehet gyűjteni, így duplán megéri edzőcipőt húzni. A szorgalmas ötpróbázók ugyanis pontjaikat végül egy olyan sportfelszerelésre válthatják be, ami nagyon hasonlít az olimpiai csapat mezére. Én is valami ilyesmit fogok viselni, ha indulok Tokióban.

Most a Szilveszteri Vizesgálára készülsz, ahol egy látványos úszóparádén szurkolhatunk neked. Mit kell tudni a rendezvényről?

A gála december 30-án lesz a Tüske Uszodában, és – ha már az Ötpróbáról beszéltünk – ez újabb pontszerzési lehetőség minden hobbisportolónak. A délelőtti úszóversenyen bárki elindulhat, edzettségi szinttől függetlenül. Nemcsak a sportolás miatt lesz nagy élmény, hanem azért is, mert a versenyzők Európa-, világ- és olimpiai bajnokokkal úszhatnak együtt. Ez sem utolsó motivációs erő szerintem, főleg, ha el tudnak belőle raktározni az emberek egy adagot januárra, a nagy fogadalmak idejére. Én is indulok természetesen. A délutáni úszóparádén pedig 12 bajnokkal együtt versenyzek, hogy kiderüljön, ki a leggyorsabb. Nagyon izgalmas lesz: minden körben kiesik majd valaki, a végén pedig csak egy marad, az abszolút győztes.

Milyen showelemeket láthat még a közönség?

Csupa látványos produkcióval készülünk: lesz búvárúszás- és szinkronúszás bemutató, kajakpólómeccs, sárkányhajócsata, és egy barátságos vízilabdameccs is, ahol szintén sztársportolók küzdenek majd a vízben. Remélem, minél többen eljönnek, szerintem felejthetetlen szilveszternek nézünk elébe.