Még sosem indultál ötpróbás eseményen? Most meghozzuk a bátorságodat!

Biztos tapasztaltad már, hogy ha sportról van szó, akkor mindig az első lépés esik a leginkább nehezedre. Főleg, ha szemezel egy ötpróbás programmal, de még sosem vettél részt ilyenen, és tele vagy kérdésekkel, de esetleg nem mered megkérdezni, nehogy amatőrnek tűnj. Most igyekszünk megválaszolni a leggyakoribbakat, hogy kevesebb kifogással kelljen megbirkóznod. Reméljük, sikerül eloszlatni a kétségeidet, és találkozunk a legközelebbi ötpróbás programon!

Hol tehetem le a magammal hozott ruhákat és a táskámat?

A nagyobb versenyeken találsz ruhatárat. Ennek az a hátránya, hogy ha nem ott végzel, ahonnan indultál, akkor vissza kell menned. Hosszabb versenyeken előfordul, hogy szervezetten utánad viszik a cuccokat.

Mi történik, ha lekésem a rajtot?

Attól függ, mekkora a mezőny. Ha sok az induló, akkora a szakaszos rajt egyik későbbi időpontjában többnyire még bekapcsolódhatsz.

Előfordulhat-e, hogy nem marad ital és étel a frissítőpontokon, mire odaérek?

Ez nem jellemző, mert a szervezők tudják előre a résztvevők létszámát. De nem árt azért, ha van nálad egy-egy energiaszelet és folyadék.

Honnan tudhatom meg, hogy szintidőn belül vagyok-e?

Egyrészt beállíthatod a mobilodon. Másrészt: nagyobb versenyeken vannak iramfutók, akiket messziről is kiszúrhatsz, mert általában egy jól látható tárgyat (pl. zászlót) visznek a kezükben. Ha nagyjából velük egy ütemben futsz, akkor biztos nem maradsz le.

Találok parkolóhelyet az eseményeken?

Versenye válogatja. Kisebb rendezvényeken igen, a nagyobbakon viszont sok mellékutcát lezárnak, ezért sokat kell majd a parkolóig gyalogolnod. 

Hogy jutok el a versenyekre, ha nincs autóm?

Ebben segít az Ötpróba: ha regisztrált ötpróbázó vagy, akkor a MÁV járatain féláron utazhatsz a pontszerző rendezvényekre. De utazhatsz telekocsival is: ez egy okkal több, hogy összebarátkozz a többi ötpróbázóval, hiszen sokan elvisznek másokat is magukkal.

Mi történik, ha túra közben eltévedek?

Erre kicsi az esély, mert szinte mindenhol kapsz térképet a rajtnál, és sok helyen ki is van szalagozva az útvonal. De semmiképpen sem árt, ha használsz GPS-t a telefonodon, és nálad van a szervezők telefonszáma, hátha szükség lesz rá.

Mit kell csinálnom a chippel, amit a versenyeken kapok?

A chip általában rajta van a rajtszámon. Ha nem, akkor fel kell erősítened valamelyik testrészedre, pl. a lábadra. Ha leesik, akkor szólj a szervezőknek!

Találok-e segítséget, ha esetleg rosszul lennék egy rendezvényen?

Emiatt nem kell aggódnod: szinte mindenhol jelen vannak orvosok és felszerelt mentőautó.

Hová tegyem a gyerekemet, ha szeretnék részt venni egy programon?

Ezt is eseménye válogatja, de egyre több helyen van külön gyermekmegőrző. Még jobb, ha olyan rendezvényt választasz, ahol kifejezetten gyermekeknek szervezett futamokat és egyéb foglalkoztató programokat kínálnak.

Lehet-e zuhanyozni a versenyek után? Van-e öltöző?

Sok helyen igen, de ez a helyszín adottságoktól függ. Inkább tájékozódj előre ezzel kapcsolatban!