Magyarországon elöszőr: szigetkör SUP-pal

Még csak április, de máris megvan Kövér Márton, sokszoros világ- és Európa-bajnok kenusunk idei első nagy dobása. A Merkapt SE színeiben versenyző sportoló ugyanis a Szentendrei-sziget-kerülő verseny masszív 72 km-es távját SUP-on, azaz állószörfön evezte végig, amire még nem volt példa. Egyedülálló teljesítményéről és élményeiről kérdeztük Marcit.

Mennyiben volt más a felkészülés most a szigetkerülésre, mint egy kenuversenyre?

Úgy fogalmaznék, hogy ez maga a felkészülés: felkészülőversenynek is hívják, ezért nem szoktunk csak erre külön edzeni. Idén többet eveztem deszkán, mint kenuval, és néhányszor mentem hosszút, 20-25 km-t. Elég jól bírtam, szóval sejtettem, hogy a szigetkerülés is menni fog. Mivel későn jött a meleg, ezért igazából csak húsvét után indult be a szezon: épp csak belelendültem az evezésbe, aztán már jött is a szigetkerülés. A rendezvényen elsősorban a kilométergyűjtés a cél, a szervezők is ezzel a céllal indítják a versenyt. Jó edzéslehetőség, egy igazi tavaszi hosszú evezés.

Mi volt a célod az sporteszközválasztással? Hagyomány- és kategóriateremtés, vagy inkább poénnak fogtad fel?

Abszolút poén volt, korábban tudtommal senki sem csinált még ilyet, így nem volt kihívóm, egyedül indultam. A kategória maga nem is létezett, a szigetkerülést versenykajakokra és -kenukra írták ki. Viszont idén szeretnék deszkán több versenyen is elindulni, ezért gondoltam, hogy ez edzésnek is jó lehetőség.

Milyen eredménnyel zártad a versenyt?

6 óra 45 perc volt a tiszta időm, illetve 7 és fél óra a teljes, a leányfalui, dunabogdányi és váci pihenőkkel együtt. A felsorolt állomásokon meg kell állnia minden versenyzőnek, és 10 percenként újra rajtoltatják a mezőnyt.

Milyen élmény volt, és mennyiben volt más tapasztalat idén deszkán evezni, mint kenuval versenyezni a korábbi években?

Egyrészt sokkal hosszabb volt időben: a szigetkör kenuval másfél órával rövidebb, mint deszkával. Másrészt egyedül kellett mennem, mert maga a mozgásforma lassabb, ezért nem tudtam váltott vízen haladni más résztvevőkkel. Szerencsére az időjárás és a vízállás is kedvezett a versenyzésnek.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik most kedvet kaptak, és jövőre SUP-pal indulnának a szigetkerülésen?

Az evezésnél általában is, de a deszka esetén különösen fontos, hogy jó időjárást fogjon ki az ember, ugyanis a SUP nagyon érzékeny a szélre és egyéb külső behatásokra. A vízállás is nagyon lényeges, mert sekély vízben nehezebb haladni vele, mint kenuval: jobban leül. Illetve – mivel elég hosszú távról beszélünk –, a megfelelő folyadék- és energiapótlásról mindenképp gondoskodni kell. Én például 7 liter vizet ittam meg, de ennyit nyilván nem tudtam volna magammal vinni a deszkán.

Hogy tervezed, jövőre is indulsz? Ha igen, akkor kenuval vagy deszkával?

Szerintem belevágok, és inkább deszkán, mint kenuval. De ez teljesen időjárásfüggő. Idén is úgy voltam vele, hogy ha a verseny napján orkánerejű szélre ébredek, akkor okosabb döntés kihagyni.

A korábbi évekhez viszonyítva látsz változást a szigetkerüléssel kapcsolatban?

Örülnék, ha több kajak-kenu versenyző lenne jelen az eseményen. Amikor elindult a szigetkerülés, akkor duplája volt a mezőny az ideinek, évről évre kevesebben vagyunk. Még a maratoni válogatottból is mindössze hárman voltunk jelen. Pedig nagyon sokat hozzátesz az edzettséghez. Ha az ember egy ilyen extrém terheléssel megbirkózik, akkor utána úgy érzi, hogy egyszerűen nem találkozhat olyan kihívással, amivel ne tudna megbirkózni.

Kiknek ajánlod a szigetkerülést?

Tulajdonképpen bárkinek – ha nem is ennek a konkrét versenynek a keretében. De 2 nap alatt kényelmesebb tempóban túrázva, egy kis sátrazással egybekötve jó hétvégi program és buli lehet.