Kisokos kezdő úszóknak

Amikor zöldfülű úszóként még csak szokod a vizet, akkor minden idegen, és rengeteg dologra kell figyelned, hiszen teljesen más közegben mozogsz, mint a szárazföldön. Ez a tested mellett az agyadat is alaposan lefárasztja. Van viszont néhány alaptrükk, ami ugrásszerű fejlődést hozhat. Most eláruljuk őket, hogy hamarosan olyan otthonosan érezhesd magad a vízben, mintha kétéltűnek születtél volna.

Ne blicceld el a bemelegítést!

Az úszásnál a bemelegítés különösen fontos, mert az edzés elején még nem csak az izmaid „hidegek”, de a vizet is borzongatóan hűvösnek érzed. A bemelegítést ezért szintén a vízben végezd: pár száz méter ráérős tempójú úszkálás után láss csak neki a komolyabb munkának.

Izmosítsd az állóképességed!

Az úszás az egyik legalkalmasabb sportág az állóképesség fejlesztésére – de csak akkor, ha okosan csinálod. Bármennyire kellemes is, a pancsolás nem visz előrébb ezen a téren, és az sem, ha túlzásba viszed a pihengetést két hossz között. A fejlődés titka az, hogy egyre hosszabb távokat ússz megállás nélkül, persze a fokozatosság elvét szem előtt tartva. Jó úton jársz, ha már kibírsz 1 órát folyamatosan tempózva. Persze túlhajtani sem kell magadat: egy-egy húzósabb menet után igényt tarthatsz a jól megérdemelt pihenésre: egy kis hason vagy háton siklásra, esetleg lebegésre.

Eddz célirányosan!

Sosem jó, ha az edzésed túl monoton – nem csak azért, mert hamar beleunsz, és megcsappan a motivációd, hanem azért is, mert egyoldalúan fejleszti az izmaidat. A változatosság kedvéért variáld kedvedre az úszásnemeket, így minden testrészedet jól át tudod mozgatni. Figyeld meg, hogy a karod vagy a lábad erősebb, és ha valamelyik több edzésre szorul, akkor dolgozz rá külön az adott testrészre: deszkát használva csak lábtempózva, vagy csak a kartempódra koncentrálva, hanyagolva a lábtempót.

Pörögj fel!

Sok kezdő problémája, hogy nem tud ráérezni arra, hogyan váljon gyorsabbá. Ha megfelelő a technikád, akkor ez is menni fog – de ehhez az elején tényleg időt kell szánnod arra, hogy megtanuld a lehető legpontosabban a mozdulatokat. Fontos az is, hogy ne válj görcsössé, mert a pontos, de mégis laza, széles mozdulatok azok igazán, amik gyorsabbá tehetnek.

Lélegezz helyesen!

Kezdő úszóként talán te is tapasztaltad már, hogy néha szúr az oldalad. Ennek az lehet az oka, hogy nem technikásan veszed a levegőt. Vizes közegben természetes ösztön a mély belégzés, hiszen ki kell tartania a levegőnek, amíg a víz alatt vagy. De kevesen tudják, hogy a mély belégzést optimális esetben mély, tudatos kilégzés kellene, hogy kövesse, egyébként légszomjat alakíthat ki a beszorult levegő.

Tedd közös programmá az úszást!

Ha egyedül jársz úszni, akkor valahogy mindig könnyebben ráállsz, hogy kihagyd a sportot. Ritkábban fordul ez elő, ha magaddal viszel egy-egy családtagot vagy barátot, így kölcsönösen hajthatjátok és biztathatjátok egymást. De szuper motivációt jelenthet az is, ha amatőr versenyeken indulsz, ahol a többiek teljesítménye biztosan jó hatással lesz a tiédre is. Legközelebb a november 25-ei Vizesgálán lesz erre lehetőséged a Duna Arénában, ahol akár már egy barátságosan rövid, 500 m-es távon is elindulhatsz, szintidő nélkül, 1 Ötpróba-pontért. Délután pedig megjutalmazhatod magadat a több mint 30 olimpiai, világ- és Európa-bajnok showműsorával. Gyere, és ugorj fejest velünk a vízi sportok világába!