Kezdő természetjárókat is vár a NaHáT börzsönyi túrája

Az ősz egyik legszebb és egyben talán legkönnyebben teljesíthető túrája rajtol el október 20-án a Börzsönyben, a NaHáT szervezésében. A kirándulásra ezúttal sem csak olyan gyakorlott túrázókat várnak, akik már elkoptattak pár túrabakancsot. A gyerekes családok kényelmes szintidőkkel teljesíthető rövidebb távok közül választhatnak – ami megkönnyíti az Ötpróba-pontok szerzését is. Zoller Zoltán, a túra egyik szervezője számolt be nekünk a részletekről.

Mit érdemes tudni rólatok, a NaHáT-ról, azaz a Nagymarosi Hátizsákosok Társaságáról?

A 90-es évek eleje óta szervezünk túrákat, elsősorban nagymarosi gyerekeknek és fiataloknak. 3–4 természetjárást kedvelő ember egyszerűen elkezdett pár gyereket kirándulni vinni – ma pedig már ott tartunk, hogy a gyerekekből azóta szülők lettek, akik rendszeresen hozzák magukkal a túrákra a saját gyerekeiket. Szóval többgenerációs társaság lettünk. A logónk is a gyerekek kedvéért lett vicces és játékos hangulatú.

Havonta hirdetünk saját túrákat az egyesületi tagoknak. De szoktunk a Tátrába is járni pár napos kirándulásokra. Ezenfelül minden évben ősszel egy teljesítménytúrát szervezünk, ahol öt táv közül választhatnak a túrázók edzettségi szintjük szerint. Ez az egyetlen teljesen nyitott túránk, amit a Teljesítménytúrázók Társasága is meghirdet.

Van valamilyen célotok a túra megrendezésével?

Igen, ugyanaz, amit az egyesület egyébként is célul tűzött ki magának: kedvet csinálni a gyerekeknek a rendszeres mozgáshoz. Bár teljesítménytúráról beszélünk, az elnevezés csalóka, mert a lényeg nálunk nem elsősorban a teljesítmény. Éppen ezért a szintidők is nagyon kényelmesek: a 15 km-es távot könnyedén végigsétálhatja akár egy többgyerekes család is. Persze olyan gyakorlott túrázók is jönnek évről évre, akik az országos bajnokságban szerepelnek, és akik akár feleannyi idő alatt is képesek teljesíteni a távokat, hiszen sokuk mögött már több 100 km-es túra áll. Valószínűleg éppen az a mi túránk egyik fő vonzereje, hogy képes minden felkészültségű kiránduló kedvére tenni. Ez meg is látszik a résztvevők létszámán: a rekord eddig 800 fő volt, de az utóbbi években is 400–500 ember kirándult velünk.

Milyen nevezetes látnivalókat érint a túra?

Rengeteg szép helyre ellátogatunk idén is. A teljesség igénye nélkül említek csak párat. Szétnézünk a nemrég épült új kilátóból a Börzsöny legmagasabb pontján, a Csóványoson, és egy másik, szintén gyönyörű panorámás kilátóból a Dunakanyarban, Zebegényben. De meglátogatjuk a nagymarosi Hegyes-tetőt és a Kopasz-hegyet is. Utóbbi érdekessége, hogy sokan szinte szent, misztikus helynek tartják. A teljes útvonal és a túra további részletei megtalálhatók a TTT túranaptárjában .