Jön a nyár nagy kalandja: Balaton-átúszás

A Balaton-átúszás népszerűsége 36 éve töretlen. Nem véletlenül, hiszen a gyönyörű környezet mellett az 5,2 km-es táv teljesítése elismerésre méltó trófea lehet egy sportbarát dicsőségfalán. Idén körülbelül 10–12 000-en vágnak bele a július 14-én, Révfülöpről startoló kihívásnak. Cikkünkben a szervezők számolnak be a praktikus és izgalmas részletekről.

Az edzettségen túl mi az, amire érdemes felkészülnie a versenyzőknek technikai szempontból?

Fontos, hogy mindenki pontosan érkezzen, mert a regisztráció időt vesz igénybe és sorban állásra is kell számítani. Emellett a szabályzat egyik fontos része, hogy indulóként orvosi igazolással kell rendelkezned. Legjobb, ha ezt hozod magaddal – de a helyszínen is beszerezhető lesz, viszont utóbbi esetben a nevezési díj magasabb. Fontos az is, hogy megfelelő úszószerelést válassz: érdemes előzetesen tesztelni egy hosszabb úszással, hogy biztosan passzentos-e, és valóban lehet benne kényelmesen mozogni. Ha hideg a víz, akkor ajánlott bezsírozni a testedet, ami megőrzi a testhőmérsékletet. A vízálló naptejet se hagyd otthon! Ami pedig a leglényegesebb: ha elfáradtál, mindenképp állj meg a vitorlásoknál egy kis frissítésre, hogy újult erővel folytathasd a futamot.

Az úszófutamon túl kínáltok más szórakoztató programokat is?

Igen, a korábbi évekhez hasonlóan. Leginkább családi és gyermekprogramokkal készülünk, így mindenki jól érezheti magát, akár úszik, akár nem. Többek között lesznek nyereményjátékok, medencés puzzle és más vízi játékok, arcfestés, lufihajtogatás, foci, minikoncert, mászófal és sok egyéb kikapcsolódási lehetőség. Emellett pihenőzóna és kilátó is várja a parton a látogatókat.

Találkozhatnak-e sztárvendégekkel a nevezők?

Ez az élmény most sem maradhat el! Ahogy már megszokhatták az évről évre visszajáró Balaton-átúszók, idén is elindulnak a mezőnyben olimpiai bajnokok és más élsportolók. Akik biztosan velünk lesznek: Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó és Biros Péter, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Úgyhogy az ügyesebbek akár fej fej mellett is haladhatnak velük!

A Balaton-átúszás hagyományosan Ötpróba pontgyűjtő állomás. Hány pontot szerezhetnek az ötpróbázók, és milyen kedvezményekre számíthatnak?

A távot teljesítő Ötpróba-tagok 5 ponttal lesznek gazdagabbak, illetve féláron utazhatnak a MÁV-val Révfülöpre, ahonnal startol a futam.

Akadnak az indulók között érdekes figurák?

Bár a Balaton-átúszás komoly teljesítmény és igazi kihívás, egyben nagyon szórakoztató is. Olyannyira, hogy szinte minden évben vannak olyan jókedvű „csodabogarak”, akik feldobják egy-egy egyéni kis akcióval a mezőnyt. Tavaly például volt, aki nem egyedül, hanem a kutyájával együtt teljesítette a távot, és találkoztunk olyan indulókkal is, akik delfinekkel úsztak – mármint lufidelfinekkel.