Így készülj a nyári sportversenyek kihívásaira

Hőség, szúnyoginvázió, nyílt víz és persze az előtted álló kilométerek… Tele a nyár kihívásokkal, ha rendszeresen sportolsz. Mi pedig éppen erre buzdítunk, hiszen nemcsak a strandon, de az Ötpróbánál is szezon van, úgyhogy dugig van az eseménynaptárunk jobbnál jobb nyári programokkal. Pár óvintézkedés persze nem árt – már mondjuk is, mire figyelj a rajt előtt.

 

Készítsd fel a kánikulára a tested!

Rengeteg nyári sportverseny napközben zajlik, és pont belecsúszik abba az időszakba, amikor tombol a hőség. Ez egy olyan körülmény, amire érdemes alaposan felkészülni, nehogy kidőlj a sorból még a cél elérése előtt. Alapvetően nyáron kora reggel és este ajánlott sportolni, amikor még vagy már nem tűz a nap, és a hőmérő higanyszála is lejjebb csúszott. Ha most kezdesz edzeni a versenyekre, akkor lépésről lépésre szoktasd magad hozzá a nyári kánikulához: először eddz reggel vagy este, aztán folyamatosan szoktasd magad az emelkedő hőmérséklethez.

Teszteld a szokatlan nyílt terepeket!

Nyáron a szokottnál is több különleges szabadtéri programmal találkozhatsz eseménynaptárunkban: ilyen például a Balaton-átúszás és a Balaton-átevezés. Az effajta rendezvények nem ismétlődnek minden héten, ezért a terep szokatlan lehet. Ha még sosem vettél részt ilyen eseményeken, akkor a felkészülési időszakban jó ötlet legalább egyszer-kétszer hasonló szabadtéri helyszínen edzeni, hogy kicsit megszokd a terep jellemzőit. Például azt, hogy a Balaton hullámzik, és ehhez a mozgásoddal is alkalmazkodnod kell. 

Kösd össze a sportolást a nyaralással!

Nyáron rengeteg olyan ötpróbás esemény közül csemegézhetsz, amelyek tipikus vakációs helyszíneken (pl. a Tisza-tónál, a Velencei-tónál stb.) zajlanak. Ha ezek közül választasz, akkor miért ne pakolnád fel egyúttal a családot is, és toldanád meg pár nappal a kiruccanást? Merthogy kirándulási lehetőségekből és egyéb szórakoztató programokból szintén nincs hiány a nyári hónapokban a versenyek helyszínein. De ha mást nem, közösen strandolni mindenképpen lehet egyet!

Ellenőrizd, hogy minden nyári védőfelszerelés nálad van!

Amivel szinte biztosan találkozni fogsz a nyári versenyeken: tűző nap, szomjúság és szúnyoginvázió. Ezért a következő listáról elsőként tegyél bele mindent a táskádba: elegendő víz és esetleg izotóniás ital, ha hosszú versenyre indulsz, és sok ásványi sót vesztenél sportolás közben; magas faktorszámú fényvédő krém, UV-szűrős napszemüveg és szúnyogriasztó spray. Ugyanennyire fontos, hogy olyan sportruhát válassz, ami szuperjól elvezeti a vizet: ez általában speciális sportruházat, nem pedig egy pamutpóló a szekrény mélyéről.

Ne élesben fogj először evezőt a kezedbe!

Lehet, hogy ötpróbázóként neked is fejtörést okoz a kajak-kenu pontok megszerzése, sok társadhoz hasonlóan. Macerásnak tűnhet a megfelelő helyszín és az eszközök felkutatása, sőt: talán még sosem eveztél életedben. Sose szégyelld! Pont a te dolgodat könnyítik meg az Ötpróba rendszeres sárkányhajós edzései, ahol szintén lelkes kezdők társaságában szokhatod a vizet. További jó hír, hogy több versenyen szintén lehetőséged van ötpróbás sárkányhajókban, csapatban evezni, nem muszáj egyénileg nekivágnod, ha egyelőre tartasz a kihívástól. Már csak azért is, mert az Ötpróbában pont a közösség a legjobb! 🙂