Hedonisták előnyben: újévkor nyílik a nevezés a Napfelkelte Félmaratonra

Aki járt már az augusztusi újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon, az tudja, milyen érzés kimaxolni a balatoni nyár kínálta élményeket – méghozzá egyetlen nap alatt. Hihetetlen, de röpke 24 óra elég ahhoz, hogy megcsodáld a tó közepén a napfelkeltét, partihajózz, végigfusd a Balaton-felvidék legcsodásabb részeit, minőségi időt tölts a családoddal és a barátaiddal, miközben jókat csemegézel velük a helyi finomságokból – ha pedig már úgyis ott vagy, akkor a nap zárásaként csobbanhatsz is egyet. A Balaton legtartalmasabb sporteseményéről kérdeztük az egyik főszervezőt, Keczán Pált.

 

Az első két év nagy sikerei után 2020-ban ismét hatalmas élménycunamit zúdítotok a nevezők nyakába. Dióhéjban: mit tud ez a futam?

Augusztus 16-án hajnalban a szentbékkállai Pegazus majorból 667-en kelünk útra különbuszokkal a révfülöpi kikötőbe, ahol átszállunk a Balaton két legnagyobb hajójára, hogy a hullámokon zenére ringatózva gyönyörködjünk a napfelkelte fényeiben. Ezután kikötünk Badacsonyban, majd futunk egyet a Balaton-felvidék 8 festői települését érintve, végig a Káli-medencén. Végül „visszatöltünk”, de nem akárhogy: a majorban csapunk egy óriási, össznépi reggelizést, rengeteg gyerekprogrammal kötve le a kicsik energiáit.

Milyen újdonságokkal készültök a jövő évi futamra?

Korábban egyetlen 21 km-es távot hirdettünk, de sokan ránk írtak, hogy csak rövidebb távot bírnak, viszont nagyon szeretnének jönni. Úgyhogy 2020-ban közkívánatra negyedmaratont (10 km) és páros félmaratont is lehet majd futni. A 10 km féltávról indul, a páros első szakaszát teljesítő résztvevőket pedig elszállítjuk a versenyközpontba, miután végeztek. Viszont mindez a létszámkorláton nem változtat: a két hajóra továbbra is összesen 666+1 ember fér fel.

A zene központi kérdés, hiszen a két hajón DJ-szettek szólnak majd. Kik lesznek a zenefelelősök?

Az egyikük Lauer Krisztián, aki maga is fut, és komoly példakép, hiszen rengeteget fogyott az életmódváltása miatt. A másik DJ pedig dr. Oláh Tamás barátunk, alias Funk Gears, aki idei évi felfedezettünk, és csakis valódi bakelitről játszik funk és soul zenét. Egy igazi megszállott: több mázsányi bakelitlemezt hoz magával a hajóra.

Egy ilyen egyedi futamra nyilván óriási a túljelentkezés. Mikortól lehet nevezni?

Tavaly egy hajóra nagyon gyorsan, 27 perc alatt betelt a létszám, idén a két hajó miatt később, de azért érdemes lesz sietni jövőre is. Az eddigiekhez hasonlóan egy helyet ismét jótékonysági licitre fogunk bocsátani: 2019-ben 100 000 Ft-ért vásárolta meg egy nevező az indulás jogát magának, a támogatást pedig a gyermekhospice szolgáltatást nyújtó Tábitha Ház kapta. Stílszerűen 2020. január 1-jén, pontban napfelkeltekor, azaz 7:35-kor nyílik meg a nevezés. Szóval a magunk részéről az újévi fogadalmakat abszolút segítjük betartani! A sikeres nevezés után pedig még több mint 7 hónap lesz a felkészülésre.

Mi a titka a verseny népszerűségének a visszajelzések szerint?

Főleg az, hogy több mindenben egyedi a futam. Például ez a világ első versenye, ami hajóról indul. Egyébként most már két hajós rendezvényünk is van: a másik a Naplemente Félmaraton, ami a déli parton halad, azonban ott a hajón ér véget a verseny egy gyönyörű naplementével, míg itt éppen fordítva: innen indul. Ott hasonlóan erős a gasztrovonal, mint a Napfelkelte Félmaratonnál: például bor- és sörkóstoló, sonkatálak várják a futókat. Az tényleg egy buli, 2,5 órás hajókázással. A Napfelkelte Félmaratonban ezenkívül azt szeretik az emberek, hogy nagyon családbarát. A Szentbékkálla tetején lévő versenyközpontban tulajdonképpen egy családi napot rendezünk. Rengeteg ingyenes gyermekprogramot kínálunk: lufihajtogatás, pecsétkészítés, rajzos foglalkozások és arcfestés várja a kicsiket. Érdekesség, hogy idén Szabó Henriett, az ország legjobb arcfestője, világbajnoki ezüstérmes pingálta ki a gyerekeket. A nevezőket kísérő családtagok kényelmesen megreggelizhetnek, hogy aztán a beérkező futókat is megvendégeljük helyi finomságokkal. Emellett természetesen itt is jó zene szól, a DJ-k a kikötés után felköltöznek. A tömegrendezvényekkel ellentétben viszont nagyon bensőséges a hangulat. Sokan az evés-ivás után fürdenek egyet a Balatonban is. De talán a legkülönlegesebb elem, hogy ez a futam ún. „AB” verseny (mi találtuk ki a szót), azaz nem onnan indul, ahová befut. Talán nincs is ilyenből több ezen a két versenyen kívül, óriási infrastuktúrát igényel… De őszintén szólva az egyedileg készített érmeinkre, mezeinkre is büszkék vagyunk, melyet a befutoerem.hu műhelyünkben mi magunk tervezünk és gyártunk.

Máris kedvet kaptál? További infókat találsz a futamról a III. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton Facebook eseményoldalán. Ne feledd: nevezés január 1-jén, napfelkeltekor!