Felkészültél mindenre, amivel a Balaton-átúszás meglephet?

A Balaton-átúszás távja 5200 méter, ami több óra folyamatos vízben tartózkodást jelent. Egyszóval: nem sétagalopp, hanem életed legnagyobb kihívásainak egyike. Hogy szép nyári élményként maradjon meg, és büszke lehess magadra, amiért sikerült partot érned, érdemes a felkészülés minden részletét komolyan venned. A nagy napig még van több mint egy hét: fusd át ellenőrzőlistánkat a biztonság kedvéért, nehogy elkerülje valami a figyelmedet!

Menj terepszemlére!

Akkor mehetsz a legbiztosabbra, ha a felkészülés időszakában nemcsak uszodában úszol, hanem párszor a nyílt víz sajátosságait is megtapasztalod. A hullámok között mozogva ugyanis egy kicsit szokni kell a megfelelő levegővételt. A legjobb, ha mindig egy hullám tetején emeled ki a fejed: így levegőt is tudsz venni és tájékozódhatsz is. A tempós haladáshoz a gyorsúszás passzol leginkább, úgyhogy azt javasoljuk, leginkább ezt gyakorold – ráadásul ennél az úszásnemnél szokták a legkevesebb vizet nyelni az emberek.

Tarts főpróbát!

Természetesen nem úszhatsz a felkészülés időszakában minden nap több mint 5 km-t, nem is lenne túl profi döntés – de egy megközelítő távot egyszer-kétszer azért érdemes végigküzdened, hogy tudd, mire számíthatsz. Így megérzed a határaidat, és nem érnek kellemetlen meglepetések élesben.


Mikor látott orvos?

Évente egyszer ajánlott egy alaposabb kivizsgálás: jó ötlet ezt a Balaton-átúszás előttre időzítened. Ha erre már nem marad időd, akkor is érdemes legalább a háziorvosod véleményét kikérni, hogy alkalmas vagy-e jelenleg egy ekkora megmérettetésre.


Rendben van a felszerelésed?

Nem csak fürdőruhára lesz ugyanis szükséged. De ha már szóba került, akkor a legjobb, ha hosszabb úszóruhát választasz, ami nagy testfelületet takar. Ezen kívül fontos, hogy legyen nálad egy bejáratott úszószemüveg, úszósapka és fényvédő krém a leégés ellen, zsíros krém a testhőmérsékleted megőrzése érdekében – és persze, hogy ezeket használd is.


Eddz fejben is!

Nem elég, ha fizikailag felkészült vagy, ugyanis több óra folyamatos úszás komoly lelki kihívást jelent. Ezért jól teszed, ha végigfuttatsz fejben minél több forgatókönyvet, hogy semmi se érjen derült égből villámcsapásként. Ha például be szokott görcsölni a lábad, akkor emlékeztesd magad, hogy a gyakori úszásnemváltás segítség lehet. De ugyanígy betervezheted fejben a pihenőket is, mert ezekre szinte biztos, hogy szükséged lesz menet közben – hiszen a Balatonban például nincs bukóforduló és medenceszéle: folyamatosan úsznod kell. De pont ez az, ami széppé teszi ezt a nem mindennapi kihívást, és jogos büszkeségre ad okot, ha sikerül teljesítened!